Mikä Yrityskylä?

tytot-kyltti

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus, jonka tarina alkaa vuodesta 2009. Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä on kehitetty Suomessa. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Yrityskylä tarjoaa kunnille ja kouluille laadukkaan ja oppimisen iloa tulvivan oppimiskokonaisuuden. Mikä parasta, Yrityskylä pohjautuu opetussuunnitelmaan.

Yrityskylä Alakoulu

Kuudesluokkalaisten Yrityskylä koostuu opettajien koulutuksesta, kymmenestä oppitunnista sekä vierailusta Yrityskylä-oppimisympäristöön. Oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Yrityskylä tavoittaa yli 70 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista. Yrityskylät sijaitsevat Espoossa, Helsinki-Vantaalla, Kaakkois-Suomessa, Itä-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Yrityskylä Yläkoulu

Uuteen opetussuunnitelmaan perustuvassa yläkoululaisten Yrityskylässä nuoret oppivat taloudesta, työelämästä ja näitä läpileikkaavista teemoista globaalissa maailmassa. Yrityskylä koostuu opettajien koulutuksesta, oppitunneista ja vierailusta fyysiseen Yrityskylä-oppimisympäristöön. Oppimisympäristö on nuorten johtama maailma, jossa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä maailmantalouden pyörteissä. Voittajatiimi on se, jonka johtamana yritys pärjää markkinoilla parhaiten. Itse pelijärjestelmä on digitaalinen, mutta peli ohjaa oppilaita myös jatkuvaan keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Yksityisyrittäjäin Säätiön ja Samsungin rahoittama Yläkoulu-oppimiskokonaisuus toimii jatkumona kuudesluokkalaisten Yrityskylälle. Yläkoululaisten Yrityskylää pilotoidaan tänä keväänä pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa. Tutustu Yrityskylä Yläkouluun tarkemmin täällä.

 

2009

Yksityisyrittäjäin Säätiö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö myöntävät rahoituksen Yrityskylä-pilotille.

2010

Yrityskylän toiminta pilotoidaan Helsingissä Tekniikan museolla. Yrityskylässä vierailee 800 oppilasta.

2011

Yrityskylä toimii kevään Kuopiossa ja syksyn Seinäjoella.

Lukuvuoden 2011-2012 aikana Yrityskylässä vierailee yhteensä 5 000 oppilasta.

2012

Yrityskylä vierailee keväällä Turussa ja syksyllä Tampereella. Syksyllä perustetaan ensimmäiset alueelliset Yrityskylät, kun Helsinki ja Itä-Suomi saavat omat kylänsä.

Yrityskylissä vierailee 15 000 oppilasta lukuvuoden 2012-2013 aikana.

2013

Yrityskylän valtakunnallinen kiertue vierailee Jyväskylässä ja Oulussa. Pirkanmaa, Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi saavat omat Yrityskylänsä Helsingin ja Itä-Suomen kylien rinnalle.

Euroopan komissio palkitsee Yrityskylän yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä. Yrityskylissä vierailee 30 000 oppilasta lukuvuoden 2013-2014 aikana.

2014

Yrityskylän valtakunnallinen kiertue esittäytyy Lappeenrannassa ja Porissa. Yrityskylä-perhe kasvaa kahdella, kun Pohjois-Pohjanmaa ja Espoo saavat syksyllä omat kylänsä. Toiminnassa on yhteensä kahdeksan Yrityskylää ympäri Suomen.

Yrityskylä valitaan globaalin World Innovation Summit for Education -kilpailun voittajaksi.

Lukuvuonna 2014-2015 Yrityskylissä vierailee 40 000 oppilasta.

2015

Yrityskylän yläkoulumallin kehitystyö etenee ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattua kokonaisuutta testataan Uudellamaalla ja Itä-Suomessa.

Kyläperhe kasvaa jälleen, kun Kaakkois-Suomeen avataan uusi Yrityskylä. Helsinki-Vantaan ja Itä-Suomen kylät saavat jatkorahoituksen ja upouudet Yrityskylät avataan Kuopioon ja Helsinkiin.

Yrityskylä viettää viisivuotissyntymäpäiviään juhlien ennätyksellistä oppilasmäärää – lukuvuoden 2015–2016 aikana kylissä vierailee 45 000 kuudesluokkalaista.