tarina uutinen | 22.04.2021

Elämän ensimmäinen työhaastattelukokemus Nordean johtajien kanssa

Nordean vapaaehtoiset Ari Kaperi ja Ulrika Romantschuk työhaastattelivat etänä Lauttasaaren kuudesluokkalaisia, jotka valmistautuivat Yrityskylä-päivään.

Lauttasaaren ala-asteen 6E-luokasta kuuluu hieman jännittynyttä puheensorinaa. Koko luokan huomio kiinnittyy pian videonäytölle, jossa esittäytyvät tämän päivän työhaastattelijat – Nordean Suomen maajohtaja Ari Kaperi sekä brändi-, viestintä- ja markkinointijohtaja Ulrika Romantschuk.

Lauttasaaren ala-asteen kutosilla on pian edessään kauan odotettu Yrityskylä-päivä, mutta ennen varsinaista työpäivää haetaan luonnollisesti töitä. Yrityskylä-oppitunteihin kuuluu työhaastattelut, joita ovat tällä kertaa pitämässä Nordean vapaaehtoistyötä tekevät Ari ja Ulrika.  Nordealaiset ovat tehneet jo pitkään vapaaehtoistyötä Yrityskylissä ympäri Suomen. Korona-aika on tarjonnut uudenlaisen mahdollisuuden kohtaamisille, kun Nordean vapaaehtoiset ovat etänä heittäytyneet työhaastattelemaan innokkaita kuudesluokkalaisia.

Ulrika ja Ari esittäytyvät luokalle ja kertovat lyhyesti mitä on tiedossa.

"Saatte tänään ensikokemuksen siitä, miten haetaan työpaikkaa. Ei tarvitse jännittää ollenkaan." Ari Kaperi rohkaisee oppilaita.

Vapaaehtoiset ovat innossaan ja odottavat haastatteluja oppilaiden kanssa. Opettaja Marjo Lehtiluoto on jakanut luokan pieniin ryhmiin, joissa haastattelut suoritetaan.

Ensimmäinen ryhmä saapuu haastatteluun. Tietokoneen ruudulta näkyy ryhmä hieman jännittyneitä oppilaita, mutta Ari ja Ulrika ottavat rennosti ja lämpimästi vastaan tulevaisuuden tekijät. Jokainen esittäytyy vuorollaan ja kertoo mihin työpaikkaan ovat hakeneet.

”Nyt saa kehua itseään!”

Ryhmähaastattelut etenevät rennosti ja oppilaat pääsevät kertomaan omista vahvuuksistaan, kiinnostuksen kohteistaan ja unelmien työpaikasta.

Lumi kertoo hakevansa Yrityskylän pormestariksi.

"Mä oon aika puhelias ja sosiaalinen, en pelkää uusia tilanteita, vaikka ne tulisi yllätyksenä, olen luova, ja löytyy ryhmätyötaitoja."

Kalle puolestaan kertoo haluavansa lääkäriksi tai ensihoitajaksi ja onkin siksi hakenut Terveystalolle töihin.

"Olen ymmärtäväinen. Pidän muiden puolia ja autan kavereita." Kalle kertoo vahvuuksiaan.

Ari Kaperi kertoo olevansa myönteisesti yllättynyt siitä, miten taitavasti oppilaat kuvasivat omia vahvuuksiaan.

"Oppilailla oli yllättävän hyvä kuva ominaisuuksista, joilla (työ)elämässä pärjää.  Heille ei myöskään tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia kuvata omia vahvuuksiaan ja ominaisuuksiaan, mikä monille aikuisille saattaa olla hankalaa.  Panin myös myönteisesti merkille, että useampi oppilas kertoi tavoitteekseen perustaa oma yritys.” Ari Kaperi kommentoi.

Aidot kohtaamiset jäävät mieleen ja ovat merkityksellisiä

Jokainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Kuudesluokkalaisten ja vapaaehtoisten haastattelutilanne on merkityksellinen sekä nuorelle että aikuiselle. 12-vuotiaalle tilanne on täysin uusi ja jännittävä, etenkin kun edessä on vieras ihminen – vieläpä etäyhteyden päässä. Uudessa tilanteessa oppilaat saavat myös mahdollisuuden tuoda itsestään ilmi piirteitä, jotka eivät ehkä tutussa ympäristössä tulisi esille. Lauttasaarelaiset nuoret osoittavat, että tulevaisuuden työelämä on erinomaisissa käsissä.

"Sukupolvien välinen kuilu ei ehkä olekaan kovin syvä, kunhan annat aikaa keskustelulle ja kuuntelemiselle." kommentoi Kaperi, kun häneltä kysyy mitä itse oppi työpajasta.

"Huippumyönteinen kokemus.  Oppilaat olivat hyvin valmistautuneita, kertoivat avoimesti itsestään ja unelmatyöpaikastaan. Tosi mielenkiintoista kuulla ja kuunnella." Ulrika lisää.

Opettaja Marjo on myös mielissään kokemuksesta ja summaa luokan tunnelmia haastattelusta.

"Tunnelma luokassa oli haastattelun jälkeen hyvä ja helpottunut. Päivä oli jännittävä, erilainen ja varmasti mieleenpainuva. Oppilaat myös suhtautuivat mielestäni haastatteluun asiallisesti ja hyvällä tavalla vakavasti. Tämä toimi varmasti paremmin kuin oman opettajan haastattelu."

"Hieno kokemus oppilaille ja opettajalle, joka sai uuden sivustaseuraajan roolin ja näki oppilaansa erilaisessa valossa - mahtava juttu!" Marjo lisää.

Nordea on ollut TATin Yrityskylän kumppanina jo vuodesta 2010 asti. Oppilaat asioivat Nordealla Yrityskylä Alakoulussa Espoossa, Helsingissä, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla, sekä Yrityskylä Yläkoulussa Espoossa, Helsingissä, Pohjanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Itä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Lisäksi Nordea tarjoaa tilat Yrityskylä Yläkoululle Kaisaniemessä. Nordean työntekijät tekevät laajalti vapaaehtoistöitä Yrityskylässä ja edistävät näin yhteistä tavoitetta nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyyden eteen.