Hyvinvoinnista huolehtiminen on luonnollinen osa työelämää – siksi sitä korostetaan myös Yrityskylässä

Yrityskylässä harjoitellaan työelämää varten, johon kuuluu olennaisesti myös työhyvinvointi. Työssä jaksamiseen panostetaan nyt entistä enemmän, kun Suomen Mielenterveysseura tarjoaa Yrityskylä Helsinki-Vantaalla työkaluja mielen hyvinvointiin. Työterveys on ollut Yrityskylässä tärkeä teema alusta asti yhden pitkäaikaisimman kumppanimme Terveystalon kanssa. 

Kuudesluokkalaisten työvuorot vaihtuvat Yrityskylässä 20 minuutin välein ja kiire on välillä käsin kosketeltavissa, kun innokkaat työntekijät kiiruhtavat työtehtävästä ja tapaamisesta toiseen. Jos haluamme, että sama innokkuus säilyy myös tulevaisuuden työssä, tulee työhyvinvointiin panostamisen näkyä luonnollisena osana työelämää jo nyt.

Työhyvinvointia ei synny työstä irrallisena, vaan se on osa arkea. Kun simuloidaan työelämää, tulee työhyvinvointi sisällyttää osaksi kokemusta. Työssä jaksaminen on sekä työntekijän, että työnantajan vastuulla. Terveystalo, Suomen Mielenterveysseura ja Vääksyn Lääkärikeskus tarjoavat kuudesluokkalaisille tietoa työhyvinvoinnista käytännönläheisellä tavalla. Tärkeä yhteistyö syntyy asiantuntijoiden, eli kumppaniemme avustuksella. Yrityskylän tehtävänä on muokata kumppaniemme asiantuntijuus kuudesluokkalaisille ymmärrettäväksi ja innostavaksi.

Yrityskylä Helsinki-Vantaalla voi viedä työkaverin stressinlievityskävelylle 

Mielen hyvinvointiin panostetaan nyt Yrityskylässä. Suomen Mielenterveysseura on lähtenyt mukaan Yrityskylään ja yhteistyötä pilotoidaan Yrityskylä Helsinki-Vantaalla. Järjestön pisteellä työskentelee päivittäin kuudesluokkalainen toiminnanjohtaja ja projektisuunnittelija. Mielenterveysseuran työntekijät pitävät mielenterveyttä ja työhyvinvointia edistäviä koulutuksia yrityskyläläisille ja tarjoavat mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistöihin voi osallistua esimerkiksi tarjoamalla työkaverille jutteluaikaa ja apua Yrityskylä-päivän aikana. Kaverin voi viedä työpäivän aikana lyhyelle kävelylle Yrityskylässä ja kysyä, mitä kuuluu.

Mielenterveysseuran työntekijät pohtivat heti aamutuimaan, miksi mielenterveyspalveluita olisi tärkeää tarjota osana työterveyshuoltoa. Heidän mielestään jokaiselle työntekijälle tulisi tarjota 2-3 mielenterveystarkastusta vuodessa.

– Siellä kysyttäisiin, mitä sulle kuuluu, miten sulla menee töissä ja myös kotona, Ida Paloheinän ala-asteen koululta ehdottaa.

Työterveystarkastuksissa jaetaan vinkkejä jaksamiseen

Terveystalo on yksi Yrityskylän pitkäaikaisimmista kumppaneista, jolla on pienoisyritys seitsemässä alueellisessa Yrityskylässä. Terveystalossa voi käydä tarkastuttamassa muun muassa verenpaineensa ja näkönsä. Työterveystarkastuksessa kävijöitä haastatellaan elämäntavoista ja tarjotaan vinkkejä jaksamiseen. Lisäksi Terveystalon fysioterapeutti suunnittelee päivän aikana taukojumpan, josta yrityskyläläiset saavan vetreyttä työpäiväänsä.

Työterveys on nähty Yrityskylässä jo alusta alkaen tärkeänä ja luonnollisena osana työelämän simulaatiota. Yksi tärkeä oivallus kuudesluokkalaisille usein onkin, että työterveystarkastuksessa käydään työvuoron aikana – siihen saa ja pitää käyttää työaikaa.