blogi | 16.10.2019

Ilmastoahdistukseen löytyy helpotusta

Ilmastokriisi on ollut viime aikoina monen nuoren mielessä ja muutoksia halutaan saada aikaiseksi. Saattaa tuntua siltä, että kukaan ei tee mitään tai ainakaan riittävästi ja riittävän nopeasti. Turhauttaa, suututtaa tai jopa ahdistaa.

Kestävä tulevaisuus rakentuu kiertotalouden* ympärille. On tärkeä saada sekä kaikki ihmiset että organisaatiot mukaan tähän systeemisen hukan vähentämiseen. On myös tärkeää huomata, miten moni taho jo hartiavoimin tekee työtä ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Kiertotaloustekoja voi tehdä jokainen, iästä ja paikkakunnasta riippuen

Mitä sitten voisi tehdä, jos ilmastoahdistus iskee? Mitä lapsi tai nuori voisi itse tehdä?

1. Pienennä hiilijalanjälkeäsi!

Testatkaa oma elämäntapanne Sitran testillä. Testituloksen yhteydessä löytää parhaat vinkit päästöjen vähentämiseen. Suurin osa hiilijalanjäljestä tulee asumisesta, ruoasta ja liikkumisesta. Kohtuullisen kokoinen asunto ja kohtuullinen lämmittäminen auttavat hillitsemään asumisen päästöjä. Liikkumisessa kannattaa suosia julkista liikennettä, kimppakyytejä ja maata pitkin matkustamista. Maatalous on suuri kasvihuonekaasupäästöjen lähde: ruokahävikin minimoinnilla ja kasvisruoan suosimisella voi pienentää päästökuormaa.

2. Haasta omistamisen kulttuuria!

Tarvitseeko kaikkia tavaroita omistaa? Mitä kaikkea voisi hankkia yhdessä perheenjäsenten tai naapureiden kanssa? Mitä voisi lainata tai vuokrata? Keskustelkaa aiheesta yhdessä luokan kanssa.

3. Vaikuta lähipiiriisi!

Lapsia ja nuoria voi kannustaa keskustelemaan ilmastokriisistä lähipiirin kanssa. Etsikää yhdessä ratkaisuja, joilla voitte pienentää päästöjä. Järjestäkää koulussa ilmastotempauksia tai ehdottakaa koululle ilmastostrategiaa. Tässä on sopiva hetki opetella vaikuttamisen kanavia ja keinoja: sosiaalisessa mediassa voi kertoa yrityksille, että haluaa vastuullisia tuotteita ja palveluita tai kuntapäättäjiä voi lähestyä sähköpostilla.

Ekokriisi ja ilmastonmuutos herättävät monenlaisia tunteita työpaikoilla, kouluissa ja kotona. Ympäristöahdistuksen ja toivon kysymyksiin perehtynyt dosentti Panu Pihkalan mielestä on tärkeä huomioida ympäristötunteiden kirjoa. Pihkala käsittelee aihetta syvemmin lokakuun lopussa järjestettävässä seminaarissa Vantaalla. Samassa tapahtumassa kerrotaan myös, miten kiertotaloutta käsitellään Yrityskylässä. VÄLKE-verkoston tapahtuma 31.10. on tarkoitettu kasvattajille, kuntien ekotukihenkilöille sekä kaikille ympäristökasvatuksesta ja ympäristötietoisuuden edistämisestä kiinnostuneille. Tapahtumasta saa taatusti mukaan lisää käytännön vinkkejä ympäristötunteiden käsittelemiseen.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä. 

Päivi Kosunen, TATin kiertotalousasiantuntija
Heidi Enbacka, Yrityskylä Espoon aluepäällikkö

*Kiertotalous ei ole pelkkää kierrätystä, vaan tarkoitus on muuttaa koko yhteiskunta systeemisesti tehokkaaseen raaka-aineiden ja energian käyttöön. Lisätietoa tästä animaatiosta: