Maaliskuinen päivä Yrityskylä Espoossa Karaportissa on alkamassa ja yritykset ovat valmiita starttaamaan toimintansa. Terveystalon ja Metsänhoitoyhdistyksen välissä sijaitsee pieni Lidlin myymälä, jossa neljä Sepon koulun kuudesluokkalaista valmistautuu innokkaana työpäiväänsä. Tänään Lidliä pyörittävät Katinka, Oliver, Pinjaja Vivian.
Sepon koulun oppilaat ovat käyneet opettajansa kanssa ensin Yrityskylän oppimateriaalia läpi ja tutustuneet esimerkiksi veroihin, palkkaan ja työnhakuun. Työnhaku on tärkeä osa Yrityskylä-päivään valmistautumista. Oppilaat pääsevät pohtimaan omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tänään Lidlin myyjänä toimiva Vivian haki kolmeen eri työpaikkaan Yrityskylässä: Martelaan, kahvilaan ja Lidliin, joka oli hänen ykkösvaihtoehtonsa.
– Teimme koulussa videotyöhakemukset. Se oli meille aika uusi juttu. Kuvasin itse puhelimella hakemukseni. Halusin Lidliin töihin, koska tykkään auttamisesta.
Opettajat voivat itse päättää, kuinka työhakemukset ja haastattelut toteutetaan. Joissakin kouluissa ylempien luokkien oppilaat ovat järjestäneet kuudesluokkalaisille työhaastatteluita.
Lidlin työntekijät ovat valmistaneet koulussa myös mainoksen, jonka Pinja käy kiinnittämässä Yrityskylän mainosseinälle.
Päivä Lidlissä alkaa kassankäytön harjoittelulla, hyllyttämisellä ja teemaviikon suunnittelulla. Myymäläpäällikkö Oliver käy hakemassa Nordeasta lainaa ja maksaa työntekijöiden ensimmäiset palkat.
Ensimmäiset työvuorot alkavat ja päivän ensimmäiset asiakkaat käyvät tutustumassa Lidlin tarjontaan. Myyjänä työskentelevä Pinja järjestelee hyllylle käsirasvoja ja muita Lidlin tuotteita. Kun tuotteet loppuvat, tilataan varastolta lisää.
”Me ollaan profitilla!”
Puolenpäivän aikaan kaikki Yrityskylän työntekijät kokoontuvat omiin yrityksiinsä. Lidlin tiimipalaverissa käydään läpi yrityksen kirjanpitoa myymäläpäällikön johdolla. On vaikea uskoa, että keskustelua käyvät kuudesluokkalaiset, jotka ovat viettäneet vasta muutaman tunnin elämänsä ensimmäisessä työpaikassaan.
– Pitäisi maksaa vielä toiset palkat, myymäläpäällikkö Oliver kommentoi.
– Onko joku menossa tämän jälkeen vapaa-ajalle, vai olemmeko kaikki seuraavaksi töissä?
Kaikilla tuntuu olevan paljon asiaa. Jokaista kuitenkin kuunnellaan ja autetaan omissa hommissa.
– Minä sain kutsun kaupungintalolle, menen sinne pian, Pinja kertoo.
– Ja sä osallistut johtajakoulutukseen, muistuttaa apulaismyymäläpäällikkö Oliveria.
Vaikka Yrityskylässä tavoitteena on oppia perusasioita työelämästä ja yhteiskunnan eri osa-alueista, toki myös oman yrityksen rahavirta ja tulos kiinnostaa: ”Me ollaan nyt profitilla!”, myymäläpäällikkö huudahtaa innoissaan tutkiessaan Lidlin kirjanpitoa tabletilta.
Tiimipalaveri päättyy ja uudet asiakkaat kuikuilevat jo ovella. HSY:n työntekijä huikkaa Lidlin ovesta: ”Tervetuloa HSY:lle Ekokompassikoulutukseen!”
Onnistumisen kokemukset rohkaisevat
Yrityskylän tavoitteena ei ole ohjata oppilaita tietylle alalle. Vaikka kuudesluokkalaiset toimivatkin omassa ammatissaan yhden päivän ajan, tärkeintä on se, mitä jää käteen. Jos oppilas saa onnistumisen kokemuksia, itsevarmuutta, intoa ja kiinnostuksen kipinän tulevaisuuden työelämään, tavoite on saavutettu.
Asiakaspalvelun ja kiireen keskellä Lidlin myyjä Vivian ehtii jutustelemaan hetken. Hän pohtii päivän aikana oppimaansa.
– Opin käyttämään kassaa, hyllyttämään ja hakemaan tuotteita varastosta. Loppupäivästä nämä alkoivat kaikki sujua jo tosi hyvin ja nopeasti. Kivointa päivässä oli ehdottomasti asiakkaiden palvelu ja neuvominen.
Yrityskylä pyörii vain ja ainoastaan yhteistyöllä. Jokaisen työntekijän panoksella on merkitystä ja se näkyy myös Lidlin päivässä.
– Tiimityö oli hyvää ja kaikki oli ystävällisiä toisilleen, Vivian iloitsee.
Kun Yrityskylä-päivä loppuu, Vivian palaa normaaliin kouluarkeen ja harrastustensa voimistelun ja pianonsoiton pariin. Toivomme kuitenkin, että tästä päivästä on jäänyt positiivinen kokemus työelämästä. Vivianin on vaikea vielä puhua tulevaisuuden askelista. Onhan hän vasta kuudesluokkalainen. Hyvä asenne hänellä ainakin on.
– Jotkut tubettajat ovat sanoneet että pitää olla oma itsensä ja ei saa välittää siitä mitä muut ajattelee, Vivian toteaa lopuksi.