uutinen | 16.05.2018

Islannin presidentti vieraili Yrityskylä Espoossa ja heittäytyi osaksi pienoiskaupungin vilinää

Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson delegaatioineen vieraili tänään Yrityskylä Espoossa, Nokian kampuksella Karaportissa, osana valtiovierailuaan Suomessa. Rento ja iloinen presidentti jututti mielellään oppilaita ja mukaili oppilaiden työtehtäviä.

Yrityskylä Espoossa pyörivät kevään viimeiset, ruotsinkieliset toimintapäivät. Lagstadin, Sjökullan, Staffansbyn ja Bobäcksin koulujen kuudesluokkalaiset ovat valmiita vastaanottamaan tänään kunniavieraan. Jännitys on käsin kosketeltavissa, kun suuri autosaattue ajaa Nokian kampuksen pihaan.

Kaupungintalon kuudesluokkalaiset työntekijät vastaanottavat presidentin kättelyiden, kukkien ja innostuneiden hymyjen kera.

– Welcome to Me & MyCity Mr. President, kaupunginjohtaja sanoo ja kättelee reippaasti vierasta.

Guðni Th. Jóhannesson käy ensi töikseen avaamassa tilin Nordealla ja saa mukaansa myös oman pankkikortin.

– Pyrin itse opettamaan lapsilleni, että rahaa kannattaa säästää ja hankkia sitten myöhemmin jotakin isompaa. Meillä Islannissa ongelmana on, että nuoret ottavat pikavippejä, onko teillä Suomessa sama juttu?, presidentti kysyy Nordean työntekijöiltä.

Länsiväylän toimittajat Lotta ja Frida kirjoittavat päivän lehteen jutun valtiovierailusta ja ovat valmistelleet presidentille muutaman kysymyksen. Toimittajat haluavat tietää, mitä presidentin tavalliseen työpäivään kuuluu.

– Pidän paljon puheita, päivät vaihtelevat paljon, presidentti vastaa.

Rekrytointifirma Baronan pienoisyritys herättää myös huomion.

– Olisiko teillä avoimia työpaikkoja, sitten kun jään tästä hommasta pois?, presidentti kysäisee pilke silmäkulmassa ja saa kaikki nauramaan.

– Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla, Baronan työntekijät kysyvät työhaastattelukysymyksen vieraalta, joka haluaa yrittää vastata kysymykseen ruotsiksi.

– Ainakin nöyrä tai vaatimaton, presidentti pohtii.

Kierros jatkuu ja on aika kokeilla käyttää pankkikorttia K-Supermarketissa ja Lidlissä. Kauppojen myyjät ovat silminnähden innoissaan ja valmistautuneita hyvällä asiakaspalvelulla. Kaupoista lähtee tuliaisia perheelle – vaimolle ja neljälle lapselle.

Kierroksen päätteeksi Terveystalon työntekijät pääsevät vielä mittaamaan presidentiltä verenpaineen, ennen kuin delegaation on aika rientää seuraavaan paikkaan.