tarina | 28.03.2019

Kahvila on Yrityskylän sydän

Ravintola-ala tulee tutuksi Yrityskylän kahvilassa, joka toimii myös kokoontumispaikkana kylän työntekijöille.

Yrityskylä Alakoulun oppimiskokonaisuus huipentuu vierailuun Yrityskylän oppimisympäristössä. Kuudesluokkalaisten pienoisyhteiskunnassa simuloidaan yhteiskunnan ja eri alojen toimintaa. Jokainen oppilas työskentelee omassa ammatissaan, toimien päivän aikana myös kuluttajan ja kansalaisen roolissa. Ravintola-alan työpaikat ovat aina olleet suosittuja Yrityskylässä ja ravintola onkin usein kylän sydän, jonka pöytien ääreen keräännytään nauttimaan lounas ja vaihtamaan kuulumisia muiden yritysten työntekijöiden kanssa. Saattaapa samalla tehdä uusia tuttavuuksiakin, sillä samana päivänä Yrityskylässä voi vierailla oppilaita useasta eri koulusta.

Oululaisten suosikki Cafe Rooster tarjoaa kuudesluokkalaisille myönteisiä kokemuksia ravintola-alasta

Yrityskylä Alakoulu Pohjois-Pohjanmaa sai uuden ravintolakumppanin, kun oululainen perheyritys Cafe Rooster lähti mukaan toimintaan syksyllä 2018. Tunnelmalliseen suojeltuun puurakennukseen vuonna 2013 perustetun Cafe Roosterin ravintoloitsija Tomi Kukkonen kertoo kahvilaravintolan ideana alusta asti olleen lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden tarjoaminen. Lähiruuan merkitys on tärkeä, sillä Rooster haluaa kiinnittää huomiota raaka-aineiden laatuun, hiilijalanjälkeen sekä kotimaisen tuotannon tukemiseen. Kuluvana vuonna yritys on pyrkinyt löytämään ratkaisuja myös muovin vähentämiseen. Yrityskylän toiminta oli jo aiemmin näyttäytynyt Kukkoselle hienona ja rohkeana ideana, joten mukaan lähtemistä ei tarvinnut kauaa miettiä. Kukkosen mielestä oppimiskokonaisuus antaa lapsille hyvän ja turvallisen tavan oppia mitä työelämä on käytännössä. Kukkosen mukaan on hienoa, että työelämälähtöisyys huomioidaan yhä paremmin myös opetussuunnitelmassa.

Työelämä muuttuu, hyvän asiakaspalvelun ja yhteistyön merkitys säilyy

Cafe Roosterin pienoisyrityksen myötä Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaalle tuli uutena myös baristan ammatti. Baristan lisäksi Roosterissa työskentelevät ravintolapäällikkö, kokki ja tarjoilijoita. Päivän työtehtävät pitävät sisällään muun muassa kyläläisten lounastarjoilusta huolehtimisen, kuumien virvokkeiden valmistuksen ja myynnin sekä kokoustarjoilujen valmistamista. Asiakaspalvelu on ravintolassa luonnollisesti keskeisessä roolissa, mutta Yrityskylässä kaikkia oppilaita kannustetaan kiinnittämään siihen huomiota päivän aikana. Tomi Kukkosen mielestä hyvien käytöstapojen merkitys onkin yksi asia, mikä pysyy ennallaan kaiken aikaa muuttuvassa työelämässä. Asiakaspalvelun lisäksi hyvä käytös nousee esiin Kukkosen mukaan myös tiimityöskentelyssä. Etenkin ravintola-alalla kiireisinä hetkinä on tärkeää osata auttaa työkavereita ja ottaa apua myös vastaan. Tämän ovat huomanneet myös Yrityskylän työntekijät, sillä yhteistyön merkitys nousee esiin selvästi eniten oppilaiden huomioissa Yrityskylä-päivän jälkeen.

 

Lue tarinoita muista aloista Yrityskylässä:

Metsästä tulevaisuus nuorille yritysyhteistyöllä

Kuudesluokkalaiset Olvilla johtotehtävissä