Kolmatta kertaa kylässä

Suoritin TET-harjoitteluni Yrityskylä Varsinais-Suomessa toukokuun lopulla. Tämä viikko on ollut minulle antoisa ja opettavainen. Olen muun muassa osallistunut toimistotöihin ja kirjoittanut blogitekstin.  Mielestäni Yrityskylässä on ollut kiva olla TETissä, koska täällä oli hyvä ilmapiiri, tulimme hyvin juttuun ja oli mielekästä puuhaa. Vaikka meitä tettiläisiä oli kaksi, Yrityskylän väki osasi katsoa, että teemme monipuolisesti ja tasapuolisesti tehtäviä.

Ennen TET-viikkoani tiesin jo muutamia asioita Yrityskylästä, koska olen ollut sekä Yrityskylä Alakoulussa, että Yrityskylä Yläkoulussa. Nämä erosivat aika lailla toisistaan. Kuudennella luokalla Yrityskylässä olimme eri alan yrityksissä töissä. Ysillä olimme samalla alalla, mutta pienissä ryhmissä, joissa “kilpailimme” toisiamme vastaan ja yritimme suoriutua paremmin yrityksen johtamisesta kuin toiset. Voitimme ryhmäni kanssa kilpailun. Uskon, että syynä oli meidän hyvä ryhmätyö, strategia, ja se, että pääsimme nopeasti kärryille yrityksen johtamisessa. Osasimme myös tehdä fiksuja kauppoja ja hoidimme tuotantoa järkevästi.

Viimeinen vuoteni peruskoulussa on lopuillaan ja tunnelmat ovat haikeat, mutta iloiset. Yhdeksännen luokan jälkeen olen hakenut TSYK:n lukioon ja viimeiseksi hakutoiveeksi olen laittanut Turun ammatti-instituutin Kauppaoppilaitoksen. Uskon, että peruskoulussa oppimistani asioista on hyötyä jatko-opinnoissani ja olen tyytyväinen, että olen jaksanut panostaa opiskeluun.

Tulevaisuuden työhön jännityksellä

Moni tässä iässä tietää jo jonkin verran, mitä tulevaisuudessaan haluaa tehdä. Itselläni tulevaisuuden ammattihaaveista minulla ei ole vielä kovin selkeää kuvaa, mutta olen pienestä asti ollut kiinnostunut kaupan alasta ja harkinnut suuntautuvani ravintola-alalle tai muuhun asiakaspalvelutyöhön. Minulla on kokemusta molemmista, sillä olen työskennellyt turkulaisessa kahvilassa Cafe Artissa ja vaatekaupassa.

Tulevaisuuden työhön lähteminen on minusta jännittävää, koska en tiedä mikä tulevaisuuteeni työ olisi. Uskon, että ainakin vastuullisuudesta, hyvästä paineensietokyvystä ja vuorovaikutustaidoista on hyötyä jatko-opinnoissa ja tulevaisuuden työelämässä.

Antaisin peruskoululaisille muutamia vinkkejä opiskeluun. Yrittäkää panostaa koulunkäyntiinne, koska tarvitsette sitä tulevaisuudessanne. Älkää jättäkö kokeisiin lukua viimeiseen iltaan ja tehkää läksynne tunnollisesti ja huolella. Tämä helpottaa kokeen tullessa. Pitäkää koulunne ilmapiiri hyvänä ja älkää kiusatko muita ihmisiä, sillä kaikki ovat samanarvoisia. Kunnioittakaa kouluanne. Muistakaa myös elää ja tehdä sitä mistä pidätte opiskelun ohella!

 

Jasmin Wahlsten

Kirjoittaja on peruskoulunsa viikon päästä päättävä Vasaramäen koulun oppilas ja Yrityskylä Varsinais-Suomen TET-harjoittelija. Jasmin pitää kavereidensa kanssa oleilusta ja lämmöstä. Kesälomalla Jasmin aikoo suunnata Espanjaan ja uida paljon.