uutinen | 04.11.2020

Lappeenrannan Energia tuo energia- ja vesitietoutta Yrityskylään 

Vuosittain noin 5 000 kuudesluokkalaista viiden eri maakunnan alueelta vierailee Kaakkois-Suomen Yrityskylässä Lappeenrannassa ja kokee elämänsä ensimmäisen työpäivän.  

Yrityskylä Alakoulussa, kuudesluokkalaisten pienoisyhteiskunnassa, opetellaan talouden, työelämän ja yhteiskunnan eri teemoja. Yrityskylä Kaakkois-Suomessa on edustettuna yrityksiä muun muassa teollisuuden, koulutuksen ja palveluiden aloilta.  

Lappeenrannan Energia on ollut Kaakkois-Suomen Yrityskylän yhteistyökumppani sen toiminnan alusta alkaen. Yhteistyökumppanit ovat myös osaltaan mahdollistamassa alueellisen Yrityskylän toimintaa Lappeenrannassa ja kuudesluokkalaisten vierailuja Yrityskylään.   

–Me Lappeenrannan Energialla rakennamme jälkipolvillemme kestävää ja hiilineutraalia tulevaisuutta. Tämänpäiväiset tehokkaat verkostot mahdollistavat kehityksen kohti älykästä yhteiskuntaa ja kohti kestävän kehityksen älykkäitä koteja – sellaisia, jossa nuoret meitä vanhempia paremmin jo ehkä nyt tunnistavat asuvansa. Haluamme saada tulevaisuuden asiakkaat - lapset ja nuoret - mukaan ideoimaan ja ehdottamaan omia visioita ja ratkaisumalleja alueemme elinvoimaisuuden kasvattamiseksi sekä toimintamme vihreyttämiseksi entisestään. Eli olemme mukana viljelemässä tämän tavoitteellisen kehitysmallimme siemeniä. Edustamamme energian ja vesihuollon tärkeät työt yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi tarvitsevat tekijänsä joka ikinen päivä ja mekin tarvitsemme tulevaisuudessa lisää uusia tekijöitä. Toivomme, että yhteistyöllämme Yrityskylän kanssa pystymme osoittamaan nuorille, miten tärkeään tulevaisuuden ratkaisijoiden joukkoon voi esimerkiksi energia- ja vesihuoltoyhtiössä voi päästä, kommentoi Lappeenrannan Energian tiedottaja, Kirsi Ojapelto.  

–Yrittäjyys on ennen kaikkea asenne ja siksi meille jokaiselle arvokasta perustaitoa, josta on hyötyä niin opiskelussa, työnhaussa kuin työelämässä. Pääsääntöisestihän sitä yleensä työskennellään yrityksissä tai yrittäjinä ja omalla kertyneellä kokemuksellani täysin samanhenkisesti nykyään myös julkisella sektorilla. Yrityskylän toimintamalli on omiaan kiinnittämään varhaisnuorten huomion yrittäjyyteen. Kiitos teille, että teette näin tärkeää työtä myös meidän tulevaisuuden tekijöidemme eteen ja saamme näin mahdollisuuden olla tässä työssä mukana,  Ojapelto jatkaa.  

Entä mistä ammatista tiedottaja itse haaveili ollessaan kuudesluokkalainen?  

Voih, enpä tainnut ihan vielä osata haaveilla mistään tietystä ammatista. Muistan, että ihan alaluokilla suuri idolini oli oma Liisa-luokanopettajani. Tutustuttuani Yrityskylän toimintaan ymmärrän nyt, että tämän tyyppisellä kokemuksella olisi voinut olla ratkaiseva vaikutus herättää paremmin ajattelemaan omaa tulevaisuuden alaani. Kun ehdin yläkouluikään, olin kovin kiinnostunut myös lehdistön ja radioalan töistä ja lukiossa kiinnyin äidinkielen opettajan ammattihaaveisiin. Siihenkin suuren vaikutuksen teki juuri lukion aineenopettajani. Olen päätynyt kuitenkin viestijäksi – sekin on tärkeää työtä varsinkin tänä päivänä, Ojapelto tiivistää.  

Yrityskylä Kaakkois-Suomi on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2015. Tällä hetkellä meneillään on alueen toinen toimikausi, joka jatkuu aina lukuvuoden 2020–2021 loppuun. Myös Yrityskylä Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Elina Niskanen pitää alueellisen Yrityskylän toimintaa tärkeänä.   

–Oppilaiden innostus ja tekemisen riemu ovat käsin kosketeltavissa Yrityskylässä. Ei ole olemassa liian vaikeaa teemaa tai ammattia, jota ei voisi kuudesluokkalaiselle opettaa – tavan on vain oltava oikea. Työelämään siirtyminen tulee näilläkin nuorilla eteen yllättävän nopeasti ja silloin on tärkeää, että heillä on muodostunut jonkinlainen minäpystyvyyden kuva ja rohkeus omaa tekemistään kohtaan, sekä ymmärrystä työelämästä ja taloudesta. Ikäluokat pienenevät ja siksi meillä ei ole varaa hukata yhtään yksilöä ymmärtämättömyyden takia. On nuoren oikeus kuulla ja ymmärtää työelämää ja taloutta, kommentoi Elina Niskanen. 

Katso ihastuttava video Lappeenrannan Energialla työskennelleistä kuudesluokkalaisista!