tarina | 31.10.2019

Lehmus Roasteryn ja Yrityskylän yhteistyö laajentui valtakunnalliseksi

Yrityskylä Espoossa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Itä-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla työskentelee nyt päivittäin Lehmus Roasteryn kuudesluokkalainen paahtomestari.

Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvin kuluttajia asukasta kohden. Kuitenkin kahvi lajikkeena ja juomana on nykyisellä kulutustottumuksella uhattuna, sillä kahvipensaan kasvualueet käyvät koko ajan ahtaammiksi. Eettinen kahvinjuoja tuntee kahvin alkuperän ja satsaa määrän sijaan laatuun. Kahvin matka pensaasta valmiiksi juomaksi on pitkä ja sisältää monta työvaihetta. Tietoisen kahvin kuluttamisen voi aloittaa vaikka siten, että keittää kahvia vain tarpeeseen, eikä kaada juomatonta kahvia viemäriin!

Yrityskylän ja lappeenrantalaisen pienpaahtimon, Lehmus Roasteryn yhteistyö ja tarina alkoi keväällä 2018. Yhteistyö ulottui ensimmäisen lukuvuoden ajan Yrityskylä Alakoulu Kaakkois-Suomeen Lappeenrannassa, jonka jälkeen sitä päätettiin laajentaa valtakunnallisesti myös muihin Yrityskylä Alakouluihin syksystä 2019 alkaen.

”Yrityskylä on hieno tilaisuus tarjota kuudesluokkalaisille kokemuksia työelämästä. Kahvin parissa työskentely voi olla nykyaikainen artesaaniammatti ja tällaisen vaihtoehdon työelämästä näimme tärkeäksi tuoda esiin. Kahvin parissa työskentelyyn liittyy yleensä vahvasti myös yrittäjyys, josta on tärkeää puhua.” Lehmus Roasteryn yksi perustajista, johtaja Arttu Muukkonen kertoo.

Yrityskylän kahvilaan on käsikirjoitettu yksi Lehmus Roasteryn todellinen ammatti, paahtomestari. Paahtomestarin tärkein työtehtävä on huolehtia kahvin tuotannosta ja myymisestä päivän ajan. Kahvipapujen jauhamisen ja kahvin keittämisen lisäksi paahtomestari pitää päivän aikana kahvikoulutuksen. Paahtomestarin täytyy ensin itse tutustua kahvin maantieteelliseen alkuperään, kahvimarjaan raaka-aineena sekä lopulliseen kahvijuomaan. Tämän jälkeen hän kertoo oppimansa tiedon kahvikoulutuksen muodossa omille luokkatovereilleen.

”Kahvi ei yleensä ole kuudesluokkalaisille sitä mieluisinta juomaa, eikä sen missään nimessä tarvitsekaan vielä olla. Kahvi on meille suomalaisille kuitenkin tärkeä juoma, jota moni peruskoululainenkin alkaa aikanaan juomaan. On hienoa, jos voimme kertoa kahvin alkuperästä ja sen herkkyydestä raaka-aineena nuorille jo hyvissä ajoin ennen kahvin juonnin aloittamista. Näin he pystyvät ehkä aikanaan tekemään eettisesti kestävämpiä valintoja kahvin suhteen.” Muukkonen täydentää.

Lappeenrantalaisen Kimpisen koulun 6M-luokan Saaga toimi paahtomestarina yhden päivän ajan. Saaga kertoo työpäivän olleen mieluisa ja tekemistä olleen enemmän kuin hän aluksi ajatteli. Kahvin jauhamisen ja keittämisen lisäksi Saaga kertoo oppineensa, mistä kahvi tulee.

”Paahtomestari on tosi kiva ammatti. Tässä työssä pitää olla tosi tarkkana.” Saaga kertoo

Elina Niskanen, Yrityskylä Kaakkois-Suomen aluepäällikkö