TATin pitkäaikainen kumppani Nordea tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden tukea Yrityskylän nuoria myös vapaaehtoistyön kautta. Vuoden verran nordealaiset ovat järjestäneet Yrityskylä-päivään valmistavia työhaastatteluita kuudesluokkalaisille etäyhteydellä ja kokemukset ovat olleet vaikuttavia.
Korona-aika haastoi TATin ja Nordean keksimään vaihtoehtoisia tapoja kohdata nuoria etänä ja ratkaisu löytyi Yrityskylän oppimiskokonaisuuteen kuuluvista työhaastatteluista. Yrityskylä-päivää ennen kuudesluokkalaiset tekevät työhakemuksen ja osallistuvat työhaastatteluun opettajansa kanssa. Etäaika tarjosi mahdollisuuden syventää oppilaiden työhaastatteluita vieläkin aidommaksi kokemukseksi!
Haastattelimme Nordean Minna Liiriä, yhtä Nordean vapaaehtoistyöntekijöistä, joka osallistui innokkaasti oppilaiden työhaastatteluihin.
“Oli mielenkiintoista nähdä, millaisia tehtäviä he olivat valinneet ja millaisia perusteita heillä oli. Osa oppilaista oli miettinyt, että haluaa jäätelönmyyjäksi koska haluaa maistella eri jäätelöitä. Toinen oli halunnut lääkäriksi, koska haluaa auttaa ihmisiä. Kolmas halusi toimitusjohtajaksi koska siitä saa hyvää palkkaa.”
Haastattelukokemus on alakoululaiselle uusi ja varmasti jännittävä kokemus – varsinkin kun ruudun toisella puolella on uusi aikuinen.
“Toivon, että he huomasivat miten uusista jännittävistäkin asioista voi selvitä hyvin, vaikka vastassa olisi vieraitakin ihmisiä. En osaa sanoa, millaisia ihmisiä he odottivat kohtaavansa meissä pankkilaisissa. Toivon, että he pitivät meitä ihan tavallisina ihmisinä, eikä jäykkinä ja pelottavina aikuisina. Toivon, että he ymmärsivät, miksi on tärkeää tehdä ennakkovalmisteluja ja miettiä omia mielipiteitään asioista. Kun on valmistautunut tilaisuuteen, saa itsevarmuutta ja luottamusta siihen, että onnistuu tehtävässä.”
Vapaaehtoistyöntekijät auttavat nuorta tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja arvostamaan itseään
Minna Liirille erityisen tärkeää oli pitää haastattelun aikana huolen siitä, että jokaisen ääni tulee kuuluviin.
“Halusin varmistaa, että myös ujoimmat ja hiljaisimmat oppilaat saivat haastattelusta onnistumisen kokemuksen. Toivon, että nuoret tietävät olevansa arvokkaita ja että jokaisesta löytyy hyviä ominaisuuksia. On tärkeää oppia tunnistamaan omat vahvuutensa ja rakentaa niiden varaan. Uusia asioita ei pidä pelätä, sillä jokainen kohtaa niitä elämänsä aikana. Joku viisas onkin sanonut, että epäonnistumisia ei ole. Jos onnistut, niin hyvä. Jos et onnistu, olet oppinut miten ei kannata toimia. Sekin on arvokasta ja voi muuttua seuraavassa tilanteessa onnistumiseksi, kun tiedät miten ei kannata toimia.”
TAT Nuorten tulevaisuusraportin tuoreiden tutkimustulosten mukaan Yrityskylään osallistuneilla kokemus omista taidoista ja kompetensseista on parempi kuin niillä, joilla Yrityskylä-kokemusta ei ole. Vapaaehtoistyöntekijöiden tarjoamat aidot kohtaamiset nuorten kanssa ovat siis myös panostus nuoren hyvinvointiin ja itseluottamuksen kasvuun.
“Kun itse olin nuori, ei minulla ollut oikeasti käsitystä siitä, mitä eri ammateissa käytännössä tehdään. Tällaiset käytännön kokemukset tuovat arvokasta ymmärrystä elämästä ja se saattaa avata ymmärtämään jotain ammattia ihan uudesta kulmasta. Nuori saattaa löytää tehtävän, josta ei ole ennen kuullutkaan tai ajatellut millaisia ominaisuuksia tehtävässä olisi hyvä olla. Tämä on turvallinen ja hauska tapa saada käytännönläheistä kokemusta mielikuvien tilalle.”
Nordea on yksi Yrityskylän pitkäaikaisimmista kumppaneista. Oppilaat asioivat Nordealla Yrityskylä Alakoulussa Espoossa, Helsingissä, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla, sekä Yrityskylä Yläkoulussa Espoossa, Helsingissä, Pohjanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Itä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Lisäksi Nordea tarjoaa tilat Yrityskylä Yläkoululle Kaisaniemessä. Nordea tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä Yrityskylässä.