Ysiluokkalaiset myyvät kartonkia kansainvälisille markkinoille Metsä Groupin johtoryhmissä. Metsä Group tarjoaa nuorille tietoa ja myönteisiä kokemuksia metsästä ja sen mahdollisuuksista.
Metsä Groupin ja Yrityskylän yhteistyö alkoi syksyllä 2017, kun yhteistyötä pilotoitiin Yrityskylä Yläkoulussa Espoossa. Nyt ysit toimivat Metsä Groupin johtoryhmänä Lahdessa ja syksystä lähtien myös Tampereella.
”Lähdimme mukaan yhteistyöhön, koska Yrityskylä on hieno tapa viedä nuorille viestiä, että metsäteollisuus on monien mahdollisuuksien ala, jolla on hyvät tulevaisuudennäkymät”, kommentoi Metsä Boardin henkilöstöjohtaja Susanna Tainio.
Ysiluokkalaiset tutustuvat Metsä Groupin toimintaan tuottamalla ja myymällä kartonkia. Digitaalisessa pelissä sitä valmistetaan neljästä raaka-aineesta, jotka ovat mekaaninen massa, sellu, kalsiumkarbonaatti ja tärkkelys. Johtoryhmäläisten on pidettävä huolta, että kaikkia raaka-aineita löytyy, muuten tuotanto kärsii ja toimitusajat asiakkaille venyvät. Pelissä Metsä Group myy kartonkia kolmelle kuvitteelliselle asiakkaalle, joista kaksi ovat saksalaisia ja yksi yhdysvaltalainen asiakas. Peli ohjaa ryhmiä jatkuvaan vuorovaikutukseen, sillä Yrityskylän vastuuohjaajat toimivat pelissä asiakkaiden edustajina, sekä pankissa yritysneuvojina.
Oppilaille oivalluksia metsän mahdollisuuksista
Ysit käyvät ennen pelipäivää läpi Yrityskylän oppimateriaalin yhdessä opettajansa kanssa ja oppimisympäristössä uusia ilmiöitä ja käsitteitä hyödynnetään käytännössä. Oppilaat pääsevät esimerkiksi miettimään, miten yritys toimii vastuullisesti ja miten yllättävät tapahtumat maailmalla vaikuttavat raaka-aineiden hintoihin.
”Opin päivän aikana paljon uutta Metsä Groupista, en oikeastaan tiennyt koko yrityksestä mitään ennen tätä. Oli jännä huomata, miten paljon kartonkia käytetään erilaisiin asioihin”, kommentoi eräs lahtelainen yhdeksäsluokkalainen Yrityskylän pelipäivän jälkeen. Kaiken lisäksi oppiminen on mukavaa: ”Peli oli paljon hauskempaa ja vauhdikkaampaa, kuin mitä odotettiin.” kertoo espoolainen Metsä Groupin johtoryhmäläinen.
Palautteet ovat loistavia, mutta oppimiskokonaisuutta on myös tutkittu. Vaasan yliopiston Panu Kalmin toteuttaman tutkimuksen mukaan Yrityskylä Yläkoulun pelillistetty oppimisympäristö parantaa nuorten taloustietämystä selkeästi. Aitojen case-yritysten, kuten Metsä Groupin tuella oppiminen on kokonaisvaltaista, motivoivaa ja oppilaille paljon uskottavampaa.
”Johtamalla pelissä kartonkiyhtiötä nuoret saavat kosketusta siihen, miten yritykset kantavat todellisessa työelämässä vastuun toiminnastaan osana yhteiskuntaa, mitä taitoja työelämä vaatii ja mitä taitoja kannattaa kehittää,” summaa Susanna Tainio.