blogi | 17.04.2020

Miten otan ympäristön huomioon mun omissa valinnoissa?  

Laihialta kotoisin oleva Yrityskylä-lähettiläs Emilia kirjoitti oman näkemyksensä kiertotaloudesta ja vastuullisesta kuluttamisesta.

 oon Emilia ja nyt  aion kertoa vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta.  

Kiertotalouden keskeisenä ajatuksena on, että raaka-aineet ja materiaalit pysyvät pitkään talouden käytössä, materiaalit säilyy ja haittavaikutukset ympäristölle vähenevät. Muun muassa ilmastonmuutos ja luonnonvarojen niukkuus tekee kiertotalouden välttämättömäksi aseeksi ympäristökatastrofia vastaan.  

Kaikki ovat varmasti kuulleet tämän saman lauseen, mutta kertaus on opintojen äiti: “Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäröivään maailmaan.” Vaikka tuntuisikin, että et pysty vaikuttamaan asioihin, on myös helppoja keinoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään.   

Tässä muutama:  

  • Kertakäyttötuotteiden vaihto kestotuotteisiin  
  • Kulje harrastuksiin/kouluun auton sijasta kävellen tai pyörällä  
  • Vähennä vaatteiden, ruoan ja muiden asioiden kulutusta  
  • Suosi ekologisia brändejä  
  • Vältä ylimääräistä pakkausmateriaalia ja kierrätä jätteet  
  • Voit ehdottaa vanhemmillesi esimerkiksi kasvisruokapäivää  

No, miten  otan ympäristön huomioon mun omissa valinnoissa?  

Esimerkiksi 

  • Pyöräilen kouluun  
  • En osta mitään turhaa, vaatteitakin mulla on just tarpeeksi  
  • Otan ruokaa vain sen verran, mitä jaksan syödä  
  • Säästän vettä ja sähköä parhaani mukaan  

Mullakin on varmasti parantamisen varaa, mutta toisten tekemisten arvostelu ei auta yhtään tähän tilanteeseen.   

Miksi vastuullisuus on sitten tärkeää? Yksinkertaisesti, meidän planeetta ei kestä enää pitkään tällaista kulutusta. Ilmastokriisi on myös tasa-arvokysymys. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ensimmäisenä heikoimmassa asemassa olevissa. Esimerkiksi päiväntasaajan läheisyydessä sijaitseva Etelä-Sudan kärsii nälänhädästä, mutta nälänhätä vain yltyy ilmastonmuutoksen toimesta, kun sadot pienenevät. Näin ollen ihmisiä kuolee yhä enemmän ja enemmän.   

Emilia Pohto, 12
Yrityskylän juhlavuoden lähettiläs

Yrityskylän lähettiläät ovat videohakemuksella valittuja huikeita ja rohkeita tyyppejä ympäri Suomen. Yrityskylä-lähettiläät julkaisevat videoita ja muuta sisältöä Yrityskylän eri kanaviin ja kertovat omista kokemuksistaan Yrityskylässä ja työelämä- ja talousteemojen parissa vuoden 2020 aikana. Tutustu Emiliaan videolta!

Kiertotalouden ja vastuullisen kuluttamisen teemat ovat tärkeä osa Yrityskylän oppimiskokonaisuutta ja palautteiden avulla seurataan oppilaiden kokemuksia näiden tiimoilta. Oppilaat iloitsevat oppineensa kierrättämään ja ymmärtäneensä, miksi se on tärkeää. Kunnioitus luonnonvarojen käyttöön on lisääntynyt ja lapset kertovat oivaltaneensa, että luonnonvarat eivät riitä loputtomiin. Omilla valinnoilla ja pienilläkin teoilla on vaikutus ympäristöön. Koettiin tärkeäksi valita kotimaassa tuotettua ruokaa ja ottaa ruokaa sen verran kuin jaksaa syödä. Suuri oivallus monelle oli se, että tavaroita ei tarvitse ostaa uusina, vaan niitä voi hankkia käytettyinä tai lainata tai vuokrata. Moni kertoi harkitsevansa tarkkaan jokaista ostosta. Joukkoliikenteen käytön opittiin olevan autoilua parempi vaihtoehto. Vastuullisen kuluttamisen teemoista kuudesluokkalaiset oppivat ymmärtämään eron tarpeen ja halun välillä. 

Lue myös kiertotalousasiantuntijamme Päivi Kosusen bloggaus: "Kiertotalousnatiivit tulevat - onko työelämä valmis?"