tarina | 13.11.2020

Miten vastuullinen pelaaminen liittyy työelämään?

Yrityskylän käytävältä löytyy violetinvärinen pienoisyritys, josta löytyy mukavat säkkituolit sekä pelikonsoli. Voiko tämä olla työpaikka? No kyllä voi, sillä pelaamisesta on tullut e-urheilun parissa ammatti ja vielä useampi löytää itsensä pelaamisen parista vapaa-ajalla harrastusmielessä. Tulevaisuudessa pelillisyyttä hyödynnetään laajasti työelämässä, ja siksi Yrityskylän pienois-Telialla perehdytään syksystä 2020 lähtien vastuulliseen pelaamiseen. 

Kuudesluokkalaiset Arttur ja Lauri Sunan koulusta Espoosta ovat vastuussa pienois-Teliasta Yrityskylän syyslukukauden ensimmäisenä päivänä. Arttur toteaa, että Yrityskylästä oppii työelämästä ja että palkka on mukava asia. Nuoret telialaiset kertovat myös näin korona-aikana olevansa tarkkoja hygienian suhteen, Telian pelikonsoli kun on aktiivisesti asiakkaiden kokeilussa. Laurin mielestä vastuullinen pelaaminen on sitä, että ollaan reiluja toisia kohtaan ja että on selvät pelisäännöt. 

Telian vastuullisen pelaamisen kärkenä on varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa pelata reilusti ja ilman pelkoa kiusaamisesta. Pelaamisen pitää olla hauskaa ja turvallista eikä siellä hyväksytä minkäänlaista häirintää. Kaikki pelaajat ovat samanarvoisia taustastaan riippumatta. Vastuulliseen pelaamiseen liittyy myös digihyvinvointi. Pelaaminen on kiva lisä lapsen ja nuoren arkeen mutta sen tulee tapahtua fiksussa tasapainossa muiden hyvinvoinnin osa-alueiden kanssa – levon, liikunnan, sosiaalisten suhteiden, leikin ja muiden arjen rutiinien kanssa. 

 Telia toimii aktiivisesti pelimaailmassa, ja tavoitteena onkin luoda Suomesta e-urheilun kärkimaa yhdessä kumppaneiden kanssa. Tätä varten Telia yhdessä Assemblyn kanssa on järjestämässä Suomen suurimpaan peli- ja tietokonetapahtumaa ja tekee yhteistyötä ENCEn kanssa. Lisäksi HIFK:n kilpapeliorganisaatio Helsinki REDSin kanssa Telia mahdollistaa e-urheiluvalmennuksen 13-17-vuotiaille nuorille.  

Telian ja Yrityskylä Espoon sekä Helsinki-Vantaan yhteistyö on alkanut vuonna 2012 silloisen Soneran nimissä. Yhteistyön alussa keskiössä olivat laitteet ja puhelinliittymät, jonka jälkeen fokus siirtyi internettiin ja tietoturvaan. Uusi kärki Telian pienoisyritykselle on nyt löydetty vastuullisesta pelaamisesta. 

 

Lisätietoja: 

Heidi Enbacka, aluepäällikkö Yrityskylä Espoo, heidi.enbacka@tat.fi 

Ira Vainio, yritysvastuupäällikkö Telia, ira.vainio@teliacompany.com