tarina | 01.10.2020

Oma Säästöpankki opettaa oman talouden hallintaa ja säästäväisyyttä Yrityskylässä  

Vuosittain noin 5 000 kuudesluokkalaista viiden eri maakunnan alueelta vierailee Kaakkois-Suomen Yrityskylässä Lappeenrannassa ja kokee elämänsä ensimmäisen työpäivän.  

Yrityskylä Alakoulussa, kuudesluokkalaisten pienoisyhteiskunnassa, opetellaan talouden, työelämän ja yhteiskunnan eri teemoja. Yrityskylä Kaakkois-Suomessa on edustettuna yrityksiä muun muassa teollisuuden, koulutuksen ja palveluiden aloilta.  

Oma Säästöpankki on ollut Yrityskylä Kaakkois-Suomen yhteistyökumppani sen toiminnan alusta alkaen. Yhteistyökumppanit ovat myös osaltaan mahdollistamassa alueellisen Yrityskylän toimintaa Lappeenrannassa ja kuudesluokkalaisten vierailuja Yrityskylään.   

”Oma Säästöpankki mahdollistaa säästäväisyyden ja oman talouden hallinnan teemojen opettamisen Kaakkois-Suomen Yrityskylässä. Oppilaat toimivat yhden päivän ajan käsikirjoitetuissa ammateissa, josta he saavat itselleen palkkaa. Palkka maksetaan oppilaiden Yrityskylä-päivän ajan toimivalle tilille, josta he voivat sitten käyttää ansaitsemaansa palkkaa ostaen tuotteita ja palveluita Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa. Oppilaat oppivat myös, että bruttopalkasta maksetaan ensin mm. verot ja TYEL-maksut, ennen kuin nettopalkka päätyy tilille.” kommentoi Yrityskylä Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Elina Niskanen.   

Yrityskylä Kaakkois-Suomi on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2015. Tällä hetkellä meneillään on alueen toinen toimikausi, joka jatkuu aina lukuvuoden 2020–2021 loppuun. Niskanen pitää alueellisen Yrityskylän toimintaa tärkeänä.   

“Oppilaiden innostus ja tekemisen riemu ovat käsin kosketeltavissa Yrityskylässä. Ei ole olemassa liian vaikeaa teemaa tai ammattia, jota ei voisi kuudesluokkalaiselle opettaa – tavan on vain oltava oikea. Työelämään siirtyminen tulee näilläkin nuorilla eteen yllättävän nopeasti ja silloin on tärkeää, että heillä on muodostunut jonkinlainen minäpystyvyyden kuva ja rohkeus omaa tekemistään kohtaan, sekä ymmärrystä työelämästä ja taloudesta. Ikäluokat pienenevät ja siksi meillä ei ole varaa hukata yhtään yksilöä ymmärtämättömyyden takia. On nuoren oikeus kuulla ja ymmärtää työelämää ja taloutta. Iloksemme olemme huomanneet, että nuorilla on halua kuulla ja oppia näistä asioista.” toteaa Niskanen. 

Katso ihastuttava video kuudesluokkalaisista Oma Säästöpankin työntekijöistä!