Suuntana Yrityskylä uutinen | 15.01.2020

Suuntana Yrityskylä 1. Opet koulunpenkillä

Yrityskylän oppimiskokonaisuudessa avainasemassa ovat innostuneet opettajat 

Iloinen puheensorina täyttää auditorion Yrityskylä Helsinki-Vantaalla Viikissä. Lähiseudun opettajat ovat kerääntyneet yhteen kuulemaan lisää tulevasta. Paikalla olevia opeja yhdistää se, että koululle heitä jäi odottamaan luokallinen kuudesluokkalaisia. Kuudesluokkalaiset odottavat alkavaa innolla, he ovat kuulleet kutkuttavia tarinoita Yrityskylästä isosisaruksiltaan ja kavereiltaan. Luokilla on alkamassa pian uusi ja jännittävä oppimiskokonaisuus, ja tänään opet ottivat varaslähdön Yrityskylään perehtymään siihen tarkemmin.  

Opettajien löytäessä paikkansa auditoriosta Helsinki-Vantaan aluepäällikkö Heidi ja aluekoordinaattori Suvi valtaavat estradin ja pääsevät valaisemaan innokkaita opeja oppilaiden Yrityskylä-kokonaisuudesta. Opet saavat kuulla lisää Yrityskylän oppimateriaaleista ja oppimistavoitteista, vinkkejä oppituntien pitämistä varten sekä oppivat yrittäjyyskasvatuksesta. Esittelyssä on myös opettajien tärkeä työväline, opeportaali. Opeportaali on opettajien työkalupakki, josta he löytävät kaiken tarvittavan tiedon koko Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden ajalle. Sieltä löytyvät esimerkiksi opejen omat muistilistat, tarpeelliset vinkit oppimateriaalien käyttöön sekä materiaaleja luokalle, kuten työpaikkailmoituksia. Opeilla on mahdollisuus höystää oppimiskokemusta kekseliäillä lisämausteilla, kuten järjestää luokassa näyttävät rekrymessut tai pohtia rahankäyttöä konkreettisin keinoin.

Vaihtuvana teemana kiertotalous

Osalle opeista opekoulutus onkin jo tuttu aiemmilta vuosilta. Opekoulutus on suunniteltu siten, että tuttujen kokonaisuuksien lisäksi koulutukseen kuuluu vuosittain vaihtuva teema. Tänä lukuvuonna opet saavat perehdytyksen kiertotalouteen. Kiertotalous on vahvasti esillä myös kuudesluokkalaisten kyläpäivissä, joten opet saavat hyvän lähtölaukauksen sen teemoihin. Opettajille on tiedossa oma testi, kun Suvi ohjaa opet Sitran sivuille pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Testitulokset ja kiertotalousvideo herättävät oivalluksia opettajien keskuudessa. Auditoriossa käynnistyy hyvä puheensorina siitä, miten keskustelua kiertotaloudesta voi herättää koululuokassa ja mitä yhteistä koko luokka voisi tehdä kiertotalouden hengessä.

Opet alkavat jo vääntelehtiä tuoleissaan, joten on aika aloittaa päivän toiminnallinen osuus. Opet jakautuvat pieniin ryhmiin, täyttävät kahvikuppinsa ja pääsevät Yrityskylän pienoisyhteiskuntaan seikkailemaan. Heitä odottavat erilaiset tehtävät pienoisyrityksissä. Osa lähtee ratkomaan oppilaiden tehtäviä tableteilta, kun toiset saavat suunnitella oppilaiden rekrytointia sopiviin ammatteihin. Kiertotehtävien päätteeksi opet toteavat opeportaalin, oppimateriaalin, tehtävien olevan tutumpia ja he kertovat saaneensa hyviä vinkkejä oppitunteja varten.

Mukana myös Kalevan koulun opet

Kun opettajat palaavat auditorioon, paikoilleen palaa joukko Keravan Kalevan koulun opettajia. Kalevan koulussa kaikki kuudesluokkalaiset osallistuvat Yrityskylä-oppitunneilla yhtä matkaa ja saapuvat kaikki yhdessä viettämään kyläpäivää parin kuukauden kuluttua häämöttävänä ystävänpäivänä. Hanna, Jussi ja Mikko tihkuvat intoa ja suunnittelevat materiaalien tutkimista yhdessä. Tulevina viikkoina päästäänkin kurkistamaan, miten Kalevan koulun kuudesluokkalaisten matka Yrityskylässä alkoi.

Tutustu myös TATin Opettajan aineistopankkiin.

Suuntana Yrityskylä on juttusarja, jossa pureudutaan keskiviikkoisin erilaisiin teemoihin Yrityskylä Alakoulun oppimiskokonaisuuden tiimoilta. Juttusarjan teemoina ovat opekoulutus, oppimateriaalit, oppitunnit, ohjaajayhteistyö, käsikirjoitukset ja tulevaisuus. Artikkelit löytyvät nettisivuilta ja Yrityskylän sosiaalisen median kanavat täyttyvät erilaisista aiheeseen liittyvistä testeistä, tietoiskuista ja haasteista.