Suuntana Yrityskylä uutinen | 28.01.2020

Suuntana Yrityskylä 3. ”Elämäni ensimmäinen työhaastattelu”  

Yrityskylän oppimiskokonaisuus tarjoaa kuudesluokkalaiselle ensimmäiset kokemukset työnhausta 

Keravalla Kalevan koulun kuudesluokkalaisten keskuudessa käy kuhina. Yrityskylän oppimateriaalin läpikäynnissä ollaan jo pitkällä ja edessä on oppikirjan odotetuin osuus. On tullut ammattienvalinnan ja työhaastatteluiden aika. Oppilaat ovat saaneet tutustua seinille liimattuihin avoimiin työpaikkailmoituksiin. Jokainen on päässyt pohtimaan omia vahvuuksiaan ja itseään kiinnostavia ammatteja. Kun kiinnostavat työtehtävät ovat löytyneet, pääsivät kuudesluokkalaiset kirjoittamaan työhakemuksia. Hakemukset lähtivät matkaan opettajanhuoneeseen ja pian ensimmäiset saivatkin kutsun elämänsä ensimmäiseen työhaastatteluun.  

Johtajat rehtorin haastattelussa  

Rehtorin työhuoneen ulkopuolella odottelee jännittyneitä kuudesluokkalaisia. Kaikki johtajapaikkaa havittelevat kuudesluokkalaiset pääsevät koko koulun rehtorin Ilarin haastatteluun. Oppilailla on edessään jännittävä tilanne, kun pöydän toisella puolella istuu Ilari kysymysnivaskan kanssa. Ilaria jännittyneet kuudesluokkalaiset eivät hetkauta: ”Jännittäminen ei ole koskaan huono asia, se kertoo, että on tosissaan”Ilari tuumaa. Ilari raivasi mielellään aikaa kalenteristaan kuudesluokkalaisten haastatteluja varten ja hän esittää heille kysymyksiä liittyen haettuun yritykseen, tehtävässä tarvittaviin taitoihin ja oppiaineosaamiseen sekä omasta tiimistä huolehtimiseen. Ilari kertoi, että oppilaat olivat tutustuneet haettuun yritykseen ja he osasivat kertoa sen toimialasta. ”Oli hienoa huomata, että haastatteluihin oltiin valmistauduttu.” Monilla mukana olevat suosittelukirjeet toivat heille plussaa, niitä oli saatu kotoa ja mummolasta. Kun työhaastattelut on pidettypääsee Ilari jakamaan tunnelmia haastatteluista kuudennen luokkien opettajien Hannan, Mikon ja Jussin kanssa ja päätökset uusista johtajista syntyvät. On aika siirtyä luokkiin kertomaan uutiset ja edetä haastatteluissa kokoamaan uunituoreille johtajille sopivat tiimit.   

”Ootko avoin asiakkaille?”  

”Tykkään koirista ja olen omasta mielestäni iloinen”, kertoo Aapo työhaastattelussaan Alepan myyjäksi. Tilanne on jännittävä, sillä toisella puolella pöytää istuu rinnakkaisluokan opettaja Mikko sekä juuri valittu Alepan toimitusjohtaja Jonne. ”Saaks  asiakkaan kiinni, jos se juoksee karkuun?” Jonnen on aika kysyä tiukkoja kysymyksiä mahdolliselta tulevalta tiimikaveriltaan. ”Ootko avoin asiakkaille?”  Jonne jatkaa ja kirjaa muistiin Aapon vastauksia. Alepan myyjän paikkaa havittelee myös Atso. ”Semmone joka tykkää olla kavereiden kanssa ja jonkun verran avulias”, Atso puolestaan kuvailee itseään. Atso kiinnostui paikasta, koska tykkää auttaa ihmisiä ja Alepa on muutenkin tuttu paikka hänelle.  Työhaastattelujen jälkeen Aapo, Atso ja monet heidän luokkakavereistaan toteavat  haastattelun olleen hauska kokemus.  

Tiimit kuntoon! 

Kun työhaastattelut on pidetty, on aika pohtia toimivat kokoonpanot tiimeille. C-luokan ope Jussi istuu oman luokkansa johtajien kanssa koulun käytävällä ja he jakavat tunnelmiaan työhaastatteluista. Lidlin, Martelan, UPMn ja Helenin johtajat käyvät läpi haastatteluissa tekemiään muistiinpanoja. Yhdessä he jakavat ajatuksia hakijoiden onnistumisista ja pohtivat, mikä voisi olla kullekin kaikista paras työtehtävä. Sopivan työpaikan valintaan vaikuttavat myös tiimien kokoonpanot. Johtajat haluavat muodostaa porukoita, joissa on monenlaisia persoonia. Valintoja tiimien kokoonpanoista aletaan lyö lukkoon ja johtajat ovat tyytyväisiä valintoihinsa. Vielä oppitunnin lopulla rehtori Ilari vierailee kaikkien kutosten tunneilla tsemppaamassa heitä viimeisiin valmisteluihin ennen työpäivää Yrityskylässä.  

Suuntana Yrityskylä on juttusarja, jossa pureudutaan keskiviikkoisin erilaisiin teemoihin Yrityskylä Alakoulun oppimiskokonaisuuden tiimoilta. Juttusarjan teemoina ovat opekoulutus, oppimateriaalit, oppitunnit, ohjaajayhteistyö, käsikirjoitukset ja tulevaisuus. Artikkelit löytyvät nettisivuilta ja Yrityskylän sosiaalisen median kanavat täyttyvät erilaisista aiheeseen liittyvistä testeistä, tietoiskuista ja haasteista.