uutinen | 05.02.2020

Suuntana Yrityskylä 4. Ohjaajat kuudesluokkalaisten tukena

Kyläpäivien sujumisessa arvokkaassa roolissa ovat innostuneet ohjaajamme  

Kylän aamuvalmistelut ovat täydessä käynnissä Yrityskylä Espoossa Karamalmilla. Vastuuohjaajat, Yrityskylän osa-aikaiset työntekijät kertaavat päivän kulun paikalle saapuneiden innostuneiden ohjaajien kanssa. Ohjaajien joukossa istuu niin työntekijöitä Baronalta kuin Leppävaaran Omnian opiskelijoita. Paikalla oleville ohjaajille Yrityskylä on ennestään tuttu, sillä suuri osa heistä perehtyi ohjaajana toimimiseen samassa paikassa muutamaa viikkoa aikaisemmin.  

Ohjaajakoulutus valmistaa vauhdikkaaseen päivään 

Ohjaajien koulutuksessa perehdytään tarkemmin Yrityskylään, tutustutaan oppimisympäristöön ja kuudesluokkalaisten työtehtäviinKoulutuksessa pohditaan yhdessä myös ohjaajan roolia Yrityskylässä sekä sitä, miten omia vahvuuksia voi käyttää nuorten tukemisessa. Ohjaajan tehtävä päivän aikana onkin auttaa oppilaita suorittamaan heille käsikirjoitetut tehtävät sekä innostaa ja motivoida oppilaita. Ohjauskokemus on arvokasta ja päivästä jää käteen työkokemusta yrittäjyyskasvatuksesta ja lasten ohjaamisesta, vuorovaikutustaitojaepävarmuudensietokykyä sekä työtodistus.  

Ohjaajien kirjo  

Ohjaajina Yrityskylissä on niin kumppaneita eri yrityksistä kuin opiskelijoita toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksistaYhteistyö-oppilaitoksia ovat ammattioppilaitokset ja lukiot sekä ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Opiskelijat saavat Yrityskylässä ohjaamisesta osasuorituksia kursseilleen monenlaisten teemojen ympärille, riippuen koulutusalasta.   

Korkeakouluista tulevat ohjaajat opiskelevat esimerkiksi kasvatusalaa, sosiaalialaa, liiketaloutta, matkailualaa tai yhteisöpedagogiikkaa. Kurssit, joiden yhteydessä he tulevat Yrityskylään liittyvät ohjaukseen ja opetukseen, innovaatioprojekteihin, laskentatoimen perusteisiin peruskoululaisten kontekstissa tai tapahtumatuotantoon. 

Toisen asteen opiskelijat tulevat lukioista tai ammattioppilaitoksista. Tyypillisiä aloja ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysala, kasvatus– ja ohjausala, matkailuala ja liiketoiminta-ala. Kurssisisällöt liittyvät monenlaisiin teemoihin, kuten eri ikäisten ihmisten kohtaamiseen, asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoihin sekä yrittäjyyskasvatukseen, ohjauskokemukseen tai yhteiskunta- ja työelämäosaamisen valinnaisiin opintoihin. 

Oivalluksia ohjauspäivistä

Päivä Yrityskylässä tarjoaa ohjaajille monenlaisia kokemuksia ja oivalluksia, joihin usein vaikuttaa myös ohjaajan elämäntilanneOhjauspäivät oli hyödyllisiä, koska ohjaaminen oli hauska ja opettavainen kokemus. Tämä varmisti sen, että haluun ammatikseni olla lasten kanssa tekemissä.  Kolmannen ja etenkin toisen asteen opiskelijoille ohjauspäivät ovat arvokkaita tulevaisuutta varten, sillä he pääsevät kurkistamaan pienoisyritysten toimialoihin sekä nuorten kanssa toimimiseen. Päivät tarjoavat tietoa tulevaisuuden työmahdollisuuksista, sekä kasvattavat nuorten ohjaajien itsevarmuutta, sillä on heidän vuoronsa olla opastajan roolissa. “Nuorille oli tärkeä kokemus, että he olivat roolimalleina ja heitä katsottiin ylöspäinkuvailee Omnian opettaja Reijo Toivonen luokkansa kokemuksia Yrityskylästä 

“Ehdottomasti, heti mukaan” 

Myös kumppaneidemme työntekijät saavat päivästä irti monenlaisia oivalluksia. Baronalta lähti suuri joukko työntekijöitä ohjaajiksi Espooseen, kun kutsu kävi. “Ehdottomasti, heti mukaan, kommentoi Henniina Vänttinen Baronan HRD-koordinaattori reaktiotaan, kun kuuli ohjauspäivästä. Ohjaaminen Yrityskylässä rikkoo tavallista työarkea ja tarjoaa hauskan päivän lasten kanssa. Meitä ohjaajia jännitti alkuun varmaan enemmän kuin lapsia, oltiin ihan täpinöissämme ,Henniina jatkaa. Oli tosi hienoa nähä miten lapset heittäytyivät mukaan ja ottivat oman roolinsa välittömästi.Antoisan päivän lisäksi Henniina kokee, että oli hienoa nähdä parin vuoden sisällä kesätöitä hakevien nuorten tarmokas ote työntekoon ja iloitsi, että Baronasta jäi kuudesluokkalaisille positiivinen muistijälki. Baronalaiset kehuivat vielä päivän lopuksi, että oli hienoa nähdä lasten auttavan toinen toisiaan.   

Kurkkaa, miltä näytti baronalaisten päivä Yrityskylässä:

Yrityskylässä kävi vuonna 2019 yhteensä 1453 ohjaajaa. Ohjaajayhteistyö on Yrityskylälle ensiarvoisen tärkeää, jotta kyläpäivät pyörivät onnistuneesti.  

Suuntana Yrityskylä on juttusarja, jossa pureudutaan keskiviikkoisin erilaisiin teemoihin Yrityskylä Alakoulun oppimiskokonaisuuden tiimoilta. Juttusarjan teemoina ovat opekoulutus, oppimateriaalit, oppitunnit, ohjaajayhteistyö, digitaalisuus ja tulevaisuus. Artikkelit löytyvät nettisivuilta ja Yrityskylän sosiaalisen median kanavat täyttyvät erilaisista aiheeseen liittyvistä testeistä, tietoiskuista ja haasteista.