För medier

 

Företagsbyn är en lärandehelhet om arbetsliv, ekonomi och samhälle för sjätte- och niondeklassister i grundskolan. Företagsbyn som belönats som världens bästa utbildningsinnovaton verkar nationellt på åtta områden, kommer i kontakt med 70 000 elever om året och grundar sig på den finländska läroplanen. Företagsbyn är en del av Ekonomi och ungdom TAT.

Kort om Företagsbyn

Lärandehelheten består av lärarutbildning, läromedel och lektioner i skolan samt av Företagsbyns lärandemiljö.

Lärandemiljön i Företagsbyn för lågstadiet är skolelevernass eget samhälle, en miniatyrstad, där eleven arbetar i eget yrke och får lön för arbetet som hen utför. Dessutom verkar eleven som konsument och medborgare och som en del av det finländska samhället.

I lärandemiljön i Företagsbyn för högstadiet tävlar eleverna om att leda företag på internationella marknader. I ledningsgrupper som tävlar mot varandra har varje elev eget ansvarsområde. Under spelet tillverkar och säljer teamen sina varor till kunder och leder företag under fyra kvartal. Vinnarteamet är det som har uppnått det bästa affärsresultatet och ryktet.

Företagsbyn verkar på åtta områden i Finland (Esbo, Helsingfors-Vanda, Sydöstra Finland, Östra Finland, Birkaland, Österbotten, Norra Österbotten och Egentliga Finland) och kommer i kontakt med 75 procent av sjätteklassisterna och 40 procent av niondeklassisterna.

Enligt Vasa universitets undersökning ökar Företagsbyn ungdomars kunnande om ekonomi på ett betydande sätt.

Se forskningen

Info för media

Ladda ner Företagsbyns mediainfo.

Ta kontakt

Du kan också kontakta regionchefen vid Företagsbyn på ditt område.

Bilder

I Företagsbyns fotogalleri finns bilder som medier kan använda. Läs först anvisningarna om hur bilderna får användas.

Aktuellt

Bekanta dig med alla nyheter.

Logon

Ladda ner Företagsbyns logo här.

PNG: RGB | Black | White

PNG: RGB | BlackWhite

PNG: RGB | Black | White