För media

 

Företagsbyn är en lärandehelhet om arbetsliv, ekonomi och samhälle för grundskolans sjätte- och niondeklassare. Företagsbyn, som belönats som världens bästa utbildningsinnovaton, verkar nationellt på 13 områden, kommer i kontakt med 100 000 elever per år och grundar sig på den finländska läroplanen. Företagsbyn är en del av Ekonomi och ungdom TAT.

Kort om Företagsbyn

Lärandehelheten består av lärarutbildning, läromedel och lektioner i skolan samt besök till Företagsbyns lärandemiljö.

Lärandemiljön i Företagsbyn för Lågstadiet är skolelevernas eget samhälle, en miniatyrstad, där eleven arbetar i eget yrke och får lön för arbetet som hen utför. Dessutom verkar eleven som konsument och medborgare som en del av det finländska samhället.

I lärandemiljön i Företagsbyn för Högstadiet tävlar eleverna om att leda företag på internationella marknader. I ledningsgrupper som tävlar mot varandra har varje elev ett eget ansvarsområde. Under spelet tillverkar och säljer teamen sina varor till kunder och leder företag under fyra kvartal. Vinnarteamet är det som har uppnått det bästa affärsresultatet och ryktet.

Företagsbyn verkar på 13 områden i Finland (Birkaland, Esbo, Helsingfors-Vanda, Lappland, Mellersta Finland, Sydöstra Finland, Tavastland, Östra Finland, Österbotten, Norra Österbotten och Egentliga Finland) och når 85 procent av sjätteklassarna och 80 procent av niondeklassarna.

Enligt Vasa universitets undersökning ökar Företagsbyn ungdomars kunnande om ekonomi på ett betydande sätt.

Se forskningen

Info för media

Ladda ner Företagsbyns mediainfo.

Ta kontakt

Du kan också kontakta regionchefen vid Företagsbyn på ditt område.

Bilder

I Företagsbyns fotogalleri finns bilder som medier kan använda. Läs först anvisningarna om hur bilderna får användas.

Aktuellt

Bekanta dig med alla nyheter.

Logon

Ladda ner Företagsbyns logo här.

PNG: RGB | Black | White

PNG: RGB | BlackWhite

PNG: RGB | Black | White