nyhet | 17.05.2018

Islands president besökte Företagsbyn Esbo och kastade sig modigt med i miniatyrsamhället

Islands president Guðni Th. Jóhannesson och en delegation besökte idag Företagsbyn i Esbo vid Caramalmens Nokia campus. Besöket ingick i hans statsbesök i Finland. Den avspända och glada presidenten pratade gärna med eleverna och följde deras arbetsuppgifter.

I Företagsbyn i Esbo hålls vårens sista svenskspråkiga dagar. Idag är sjätteklassisterna från Lagstads, Sjökullas, Staffansbyns och Bobäcks skolor klara att ta emot hedersgästen. Spänningen är påtaglig när den stora bilkortegen kör in på gården vid Nokia campus.

Sjätteklassisterna som arbetar vid Stadshuset tar emot presidenten med handskakningar, blommor och entusiastiska leenden.

– Welcome to Me & MyCity Mr. President, säger stadsdirektören och skakar raskt hand med gästen.

Guðni Th. Jóhannesson går först till Nordea för att öppna konto och får med sig också ett eget bankkort.

– Själv försöker jag lära mina barn att det lönar sig att spara pengar och sedan skaffa något större senare. På Island tar ungdomar snabblån och det är ett problem, har ni samma problem i Finland, frågar presidenten Nordeas arbetstagare.

Länsiväyläs journalister Lotta och Frida skriver en artikel om stadsbesöket till dagens tidning och har förberett några frågor till presidenten. Journalisterna vill veta vad som ingår i presidentens normala arbetsdag.

– Jag håller många tal, svarar presidenten.

Rekryteringsföretaget Baronas miniatyrföretag väcker också intresse.

– Kanske ni har lediga arbetsplatser sedan när jag slutar med det här jobbet, frågar presidenten med glimten i ögat och får alla att skratta.

Baronas arbetstagare ber gästen beskriva sig själv med tre adjektiv och gästen försöker svara på frågan på svenska.

– Åtminstone är jag ödmjuk och anspråkslös, säger presidenten.

Rundvandringen fortsätter och det är dags att prova på att använda bankkortet vid K-Supermarket och Lidl. Försäljarna i butikerna är ivriga och förberedda med god kundbetjäning. Från butikerna köper presidenten presenter till familjen – hans fru och fyra barn.

Rundvandringen avslutas med att arbetstagarna vid Terveystalo får mäta presidentens blodtryck före det är dags för delegationen att skynda vidare till följande plats.