Työelämään tutustumisjaksolla saa ensimmäisen maistiaisen työelämästä
Tänä vuonna 40-vuotta täyttävä TET-jakso antaa nuorelle ensimmäisen kokemuksen työelämästä. 8. ja 9.-luokkalaiset viettävät yhden tai kaksi viikkoa haluamassaan työpaikassa, tehden työnantajan kanssa sovittuja työtehtäviä. TET-jakso on ensimmäinen kosketus työn maailmaan ja jättää pitkäkestoiset muistot nuorelle.
Myös Yrityskylissä on mahdollisuus suorittaa TET-harjoittelu. Olli, Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 8.-luokkalainen, oli TET-jaksolla Yrityskylä Alakoulu Espoossa.
Yrityskylä oli Ollille tuttu jo omilta alakouluajoilta. ”Kaikista eniten olin kiinnostunut ohjaamisesta. Ajattelin, että Yrityskylässä se olisi mahdollista. Muistin myös oman Yrityskylä-kokemukseni hauskuuden, ja halusin nähdä, miten se toteutettiin.”
TET-paikkaa voi hakea monella eri tavalla; soittamalla, menemällä paikan päälle tai lähettämällä sähköpostia. Olli otti Yrityskylään yhteyttä nettisivuilta löytyneen lomakkeen kautta. Hakemuksessa on tapana kertoa perusasioita itsestä ja näyttää omaa motivoituneisuutta. ”Kerroin hakemuksessani vähän siitä, miksi juuri Yrityskylä kiinnosti minua, ja minkä parissa voisin työskennellä”, Olli kertoo.
Yrityskylä tarjosi Ollille monipuolisen TET-kokemuksen. ”Olen päässyt laskemaan varastojen tavaroita, päivittämään Yrityskylän Instagram-tarinaa ja jopa toimimaan Yrityskylä Yläkoulussa amerikkalaisena asiakkaana. Ehkä kaikista hauskinta oli kuitenkin ohjaaminen. Sitä mitä halusinkin tehdä, pääsin tekemään eniten. Toimin yrityksissä ohjaajana, jolta oppilaat saivat pyytää apua ja neuvoja”, Olli kuvailee työtehtäviään. Yrityskylä-päivien aikana Ollille annettiin Yrityskylä Alakoulussa oma yritys ohjattavaksi, päivän aikana pääsee siis keskittymään muutamaan oppilaaseen ja heidän avustamiseen päivän haasteissa.
Muiden työntekijöiden seuraamisesta oli TET-harjoittelijan silmin erityisesti hyötyä. ”Olen oppinut paljon ohjaamisesta. Samaan aikaan Yrityskylässä oli harjoittelevia ohjaajia ammattikorkeakoulusta, joiden palautehetkiin sain osallistua. Kuulin paljon tärkeitä vinkkejä ja ohjeita. Opin myös, millaisia ammattilaisia Yrityskylän pyörittämiseen tarvitaan ja mitä he tekevät. Sain myös tietää, miten paljon suunnittelua ja ajatusta tällaisen yrityksen sosiaalisen median ylläpitämiseen vaaditaan.”
Parasta viikossa Ollin mielestä oli ruoka läheisessä lounasravintolassa, sekä ihmiset keiden kanssa hän pääsi työskentelemään.
Haasteitakin kohdattiin viikon aikana. Yrityskylässä ohjaamisessa pitää ottaa monta oppilasta samaan aikaan huomioon, ja muistaa itsekin paljon asioita. ”Homma lähtee kuitenkin aina nopeasti luistamaan ja joka päivä loppuu hymyyn kaikkien huulilla”, Olli muistuttaa.
Mitä TET-jaksolta jäi sitten käteen tulevaisuutta varten?
”Opin tutustumisjakson aikana, että kaikki suunnitelmat eivät aina johda sinne, minne luulisi niiden johtavan. Enemmänkin TET-jakso sai minut ottamaan avomielisemmän asenteen tulevaisuuttani kohti sen sijaan, että se olisi antanut minulle selkeän idean siitä, mitä haluan tehdä isona”, Olli kommentoi.
Myös Ollin luokkakaverit Heidi ja Franseska olivat Yrityskylässä TET-jaksolla. Katso video heidän kokemuksistaan alta: