Päättynyt kesä oli monella tapaa hyvin poikkeuksellinen. Poikkeavaa oli muun muassa se, että kesätöitä oli tarjolla nuorille selvästi vähemmän kuin aiemmin.
Tämä on todella harmi monesta syystä. Erityisesti siksi, että tänä päivänä työkokemus on todella kovaa valuuttaa. Jo lyhyet työrupeamat antavat todella paljon.
Ensinnäkin omakohtainen kokemus antaa mahdollisuuden kokeilla itse, että sopiiko jokin tietty ammatti vai ei. Keväällä ilmestyneen TAT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan suomalaisille nuorille tulevaisuuden työssä on tärkeintä se, että ovatko työtehtävät kiinnostavia. Ilman omakohtaista kokemusta tämä ei selviä.
Toisekseen työnantajat ja rekrytoijat arvostavat monipuolista työkokemusta. Myös vain muutamien kuukausien mittaiset työjaksot katsotaan eduksi: se kertoo, että työnhakijalla on kosketusta monenlaiseen työhön ja hän todennäköisesti pärjää erilaisissa tilanteissa.
Työkokemus useilta eri aloilta on vain hyväksi
Työelämän jatkuva muutos on melkein klisee mutta silti monessa suhteessa totta. Olen viime aikoina miettinyt paljon sitä, miten sekavalta työelämä voi nuorista vaikuttaa.
Siksi haluankin jakaa yhden olennaisen neuvon: omaa työuraa ei kannata ylisuunnitella eläkeikään asti. Sitä ei kannata edes yrittää siksi, että juuri kukaan ei tänä päivänä pysy vain sillä alalla, johon ensi sijassa kouluttautui.
Tästä aiheesta suosittelen lukemaan David Epsteinin kirjan Range. Sen pääsanoma minusta on se, että työelämässä kannattaa seurata sydäntään – juju on vain siinä, että se sydämen asia muuttuu vuosien vieriessä. Siksi kannattaa varautua siihen, että todennäköisesti jokainen nuori tulee elämänsä vaihtamaan alaa useampaan kertaan.
Kyseisestä kirjasta löytyy mainio johtolause omaa työuraa ohjaamaan (oma vapaa suomennokseni):
”Älä sitoudu mihinkään loppuiäksi. Sen sijaan tarkastele vaihtoehtojasi ja valitse se, joka antaa sinulle eniten lupaavia jatkomahdollisuuksia.”
Esimerkiksi itse kouluttauduin juristiksi, mutta lopulta tein sitä työtä vain seitsemän vuotta. Se on lopulta aika lyhyt aika ihmiselämässä. Mutta tämä polku kuitenkin avasi minulle tien johtotehtäviin henkilöstöpalvelualalle, jossa työskentelen nyt onnellisesti.
Kannattaa siis kokeilla erilaisia töitä aina, kun siihen avautuu mahdollisuus. Vain siten voit saada selville, mikä on sinulle paras vaihtoehto.
Minna Vanhala-Harmanen, Baronan toimitusjohtaja
Barona on Talous ja nuoret TATin kumppanina Yrityskylä Espoossa ja Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaalla.