Vastuuohjaajat tarjoavat oppilaille kullanarvoisia onnistumisen kokemuksia

Kello lähenee kahdeksaa aamulla ja hiljainen Yrityskylä heräilee Helsingin Viikissä. Kahvinkeitin porisee ja vastuuohjaajat odottelevat oppilaita saapuvaksi. Työkaverin kanssa vaihdetaan muutamia hauskoja muistoja edellisen päivän kommelluksista ja onnistumisista, sekä pohditaan päivän työnjakoa. Pian iloinen puheensorina kuuluu ulko-ovelta ja oppilaat saapuvat. Mahanpohjassa kutisee, kun aamun ensimmäinen juonto koittaa. Pian koko Yrityskylä herää toimintaan ja monet kymmenet oppilaat ottavat ensimmäiset askeleensa kohti työelämää!

Yrityskylässä heittäydytään ja sovelletaan 

Yrityskylässä työskentely oli innostavaa, hauskaa, vastuullista sekä välillä hullunkurista. Vastuuohjaajan roolissa pääsin kehittämään itseäni niin monella eri osa-alueilla, etten olisi koskaan kuvitellut yhden työpaikan tarjoavan niin monia ulottuvuuksia. Sain itsevarmuutta ja opin luottamaan itseeni sekä omaan osaamiseeni ihan uudella tavalla. Yrityskylässä pääsin heittäytymään mitä ihmeellisimpiin tilanteisiin ja käyttämään mielikuvitusta sekä soveltamaan oikein olan takaa. 

Tässä työssä ehdottomasti parasta olivat ne lähes sata päivittäin vaihtuvaa kuudesluokkalaista, joiden kanssa sain tehdä töitä. Moni oppilaista oli niin tarmoa täynnä, että suorastaan ihailin heidän kunnianhimoaan siinä, miten he halusivat suoriutua omista ”työtehtävistään” päivän aikana. Lähes päivittäin hämmästelin sitä, miten fiksuja oppilaat olivat. Työtehtävissään he tuntuivat välillä keksivän aivan mielettömiä ratkaisuja, joita en itse olisi osannut edes ajatella. Kuudesluokkalaisten kanssa työskentely oli palkitsevaa, sillä heiltä sai niin välitöntä palautetta päivästä. Heidän kanssaan opin vähintäänkin neuvottelemaan ja pohtimaan sitä, miksi koko palkalla ei ”oikeassa työelämässä” voi ostaa karkkia ja muita herkkuja.  

Tärkeintä oppilaan kokemus onnistumisesta 

Vastuuohjaajana en olisi todellakaan pärjännyt yksin. Näin ollen haluan erityisesti nostaa hattua omille vastuuohjaajakollegoilleni, joiden kanssa teimme pienellä porukalla tiivistä yhteistyötä. Olimme toistemme tuki ja turva, myös mokaaminen oli erittäin sallittua! Tsemppaus ja kannustava ilmapiiri auttoivat jaksamaan hieman vauhdikkaammatkin päivät. 

Yrityskylässä oli kaikin puolin hyvä olla. Yrityskylä on mahtava oppimiskokonaisuus, jota olisin nuorempana toivonut omallekin koulupolulle. Muistan olleeni monesti erityisen ylpeä siitä, että saan työskennellä tämän koulutusinnovaation parissa, kun kerroin työstäni ulkopuolisille. Yrityskylä tuo esiin yrittäjähenkisyyden parhaat puolet niin yksinkertaistettuina, että kuudesluokkalaisenkin on helppo tarttua tuumasta toimeen. Oma toiveeni on, että jokainen oppilas muistaisi Yrityskylä-päivän ja onnistumisen kokemukset vielä pitkään – sitä me vastuuohjaajat haluamme heille tarjota. Oppilaalle tunne siitä, että ”minä osaan, minä onnistun” on kullanarvoinen. 

Vaikka oma urapolkuni suuntautuukin nyt hetkeksi muualle, salainen toiveeni on vielä joskus päästä mukaan Yrityskylän toimintaan. Kannustankin kaikkia hakemaan vastuuohjaajan paikkaa, mikäli mielenkiinto heräsi. Suosittelen sitä täydestä sydämestäni! 

 

Nea Raaska

Kirjoittaja on aikuiskasvatustieteen opiskelija, joka nauttii kahvinsa runsaan maidon kera hyvän romaanin parissa.