blogi | 18.12.2020

Yli 1000 jyväskyläläistä ysiluokkalaista teki Yrityskylä Keski-Suomesta totta – matka on vasta alussa 

Yrityskylien toiminta käynnistettiin tänä syksynä keskellä koronapandemiaa. Koronan kehittämä jatkuva jännitysnäytelmä ja utuinen tulevaisuuden kuva ovat kuitenkin väistyneet Yrityskylän oppituntien ja oppimisympäristövierailujen yhteydessä.  

Yrityskylä Keski-Suomi avasi myös tänä syksynä ensimmäistä kertaa ovensa alueen yhdeksäsluokkalaisille Kauppakadulla Jyväskylän keskustassa. Edellisen kerran Yrityskylä vieraili Jyväskylässä Mankolan koululla keväällä 2013 valtakunnallisen kiertueen voimin. Tuosta asti haaveissa on häämöttänyt pysyvän Yrityskylän perustaminen Keski-Suomeen. Tänä syksynä pitkäaikainen toive toteutui kuntien, yhteistyöyritysten, säätiöiden sekä opetus- ja kulttuuriministeriön osoittamalla tuella.  

Yrityskylä Keski-Suomen Yläkoulun ensimmäisenä pelattavana yrityksenä toimi Jyväskylän yliopistonJyväskylän ammattikorkeakoulun ja koulutuskuntayhtymä Gradian yhteistyöverkosto EduFutura. Yli 1 000 oppilasta pyöritti syksyn aikana EduFuturan johtoryhmiä, jotka myivät Suomessa ja maailman markkinoilla Unelmista totta -koulutuspakettia. Koulutuspakettia kaupattiin päivittäin viiden johtoryhmän voimin kilpaillen samaan aikaan talous- ja mainepistesaldon kerryttämisestä. Pankissa ysiluokkalaiset asioivat Nordeassa. Pelissä tuli selviytyä kiperistä koulutuspaketin myyntitilanteista aitojen neuvottelutilanteiden kautta, jotka käytiin peliareenan asiakasmaissa Suomessa ja QatarissaTällä hetkellä Yrityskylä Yläkoulu Keski-Suomessa pelataan jo Valion pelitilanteita. 

Pelin aikana johtoryhmien tuli myös päihittää äkilliset muuttuvat tilanteet kuten kyberhyökkäys ja koronakriisi. Voittajaksi julistettiin pelitilanteen päätteeksi se johtoryhmä, joka oli saanut kerättyä parhaat talous- ja mainepisteet yrityksen toimintavuoden aikana. EduFuturan johtoryhmien neuvottelutilanteissa painotettiin syksyn aikana resurssiviisasta, vastuullista ja kestävän kehityksen mukaisttoimintaa, jonka tähtäimenä oli hiilineutraalisuus.  

Parhaimpia kommentteja syksyn pelitilanteista oli muun muassa pitkän yhteiskuntaopin opettajan uran jo tehneen kommentti, joka kertoi Yrityskylä Yläkoulun oppimiskokemuksen menevän kirkkaasti kärkeen hänen opettajaurallaan.  

Oppilaat antoivat puolestaan palautetta hyvistä ja turvallisista pelitilanteiden järjestämisistä korona-aikana. Oppilaat kokivat myös, että tiimityö ja yhteishenki ovat korostuneet pelitilanteissa pärjäämisessä ja Yrityskylä on tuonut toivottua vaihtelua kouluarkeen.  

On tärkeää, että pystymme haasteellisinakin aikoina tarjoamaan innostavia tulevaisuuden kuvia ja tukemaan nuorten minäpystyvyyttä. Talous- ja työelämätaidot kuuluvat kaikille. Maailma ja tulevaisuus on edessä, sinne on vain itse kuljettava!

Erityiskiitos toiminnan käynnistämisvaiheessa: Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltuselle, Jyväskylän ammattikorkeakoulun TKI-päällikkö Tiina Martelius-Lounialalle, Keski-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Pasi Sorrille, Nordealle ja koko Jyväskylän kaupungin opetustoimelle. Yrityskylä Alakoulun toiminta kuudesluokkalaisille aloitetaan helmikuussa 2021. 

 

Jussi Ylitalo, kenttäpäällilkkö, Yrityskylä

Esa Huuskonen aluekoordinaattori, Yrityskylä Keski-Suomi