blogi tarina | 20.05.2019

Yrityskylä – maailman paras paikka

TET-harjoitteluviikkoni Oulun Yrityskylässä vierähti nopeasti iloisissa ja kannustavissa merkeissä. Astuessani sisään Yrityskylän ovista, en osannut arvatakaan miten ikimuistoinen kokemus viikosta oli tulossa.

Ensimmäisestä aamusta lähtien minut otettiin aina iloisesti tervehtien vastaan. Esimieheni Jussi ja Esa olivat ystävällisiä, samoin ohjaajat, joihin pääsinkin jo toisena päivänä tutustumaan. Mietimme alussa tavoitteitani tälle viikolle ja mitä uutta haluaisin oppia tai mitä kehittää itsessäni. Vaikka vierastelinkin ohjaajana toimimista, oli se silti juuri niitä asioita, joita täällä halusin kokeilla. Toivoin myös voivani kehittää yhteistyötaitoja ja ongelmanratkaisutilanteissa toimimista. Oli toki myös erittäin kiinnostavaa tietää Yrityskylän toiminnasta enemmän ja siitä, mitä kaikkea esimerkiksi kyläpäivän valmisteluun kuuluu. Tavoitteideni turvin lähdinkin rakentamaan viikkoa Yrityskylässä.

Pääsin tekemään asioita laidasta laitaan. Se ehkä juuri tässä paikassa olikin mahtavinta, nimittäin työtehtävät olivat hyvin monipuolisia ja erilaisia keskenään. Valmistelin Yrityskylää seuraavaan kauteen tekemällä yrityksiin uudet kaulanauhakortit vanhojen ja rispaantuneiden tilalle. Lisäksi sain käydä läpi tabletilta yritysten työntekijöiden työtehtäviä ja kehitellä ideoita työtehtävien lukemisen helpottamiseksi. Sain miettiä esimerkiksi, voisiko tekstiä lyhentää ja voisiko siihen kenties lisätä kuvia tai videoita enemmän. Minusta tuntuu, että ehdotukseni otettiin oikeasti huomioon ja ne tuntuivat muistakin hyviltä ja ehkä mahdollisilta toteuttaa.

Parasta ehdottomasti koko viikossa oli kyläpäivässä ohjaajana toimiminen. Sain nähdä todellakin, mitä kaikkea koko päivään kuului aina alkuvalmisteluista iltapäivän loppupalaveriin asti. Viikon molemmat kyläpäivät olivat vauhdikkaita ja tekemistä riitti. Aluksi kuljin yhden ohjaajan mukana ja vain tarkkailin, miten hän hoiti tehtäväänsä. Pian toiminta laajentui koko kylään ja kiertelinkin itsekseni yrityksestä toiseen. Yllätyin monien oppilaiden itsenäisyydestä ja halusta toimia itsenäisesti ilman apua. Aina välillä apua kuitenkin tarvittiin kovastikin ja silloin oli itsekin pyydettävä kokeneemmalta ohjaajalta neuvoa. Hyvä esimerkki oli Oulun Energialla aurinkokennon rakentaminen, joka osoittautui itselle hieman vaikeaksi. Tällaisissa tilanteissa täytyy vain rohkeasti pyytää apua ja täällä sitä kyllä aina saa.

Koska olin ohjaaja, sain vapaasti ostaa palveluita yrityksiltä, varsinkin jos näytti siltä, että yritys tarvitsisi hieman lisätuloja tai se oli tyhjillään. Oli toki myös hyvä haastaa oppilaita toimimaan asiakaspalvelutilanteissa. Vierailinkin monissa yrityksissä ja sain monenlaisia mielenkiintoisia kokemuksia. Kävin Yrittäjähubin Hiussalongissa lakkauttamassa kynteni, tein metsänhoitosuunnitelman Metsänhoitoyhdistyksessä ja pääsinpähän kokeilemaan myös virtuaalilaseja MeKiwin Vrt-huoneessa. Muistoksi kotiin sain ohjaajana toimiessani käyttämäni nimellisen kaulanauhakortin.

Nyt Yrityskylän portit sulkeutuvat, mutta lokakuussa portit aukeavat jälleen ja ovat valmiita ottamaan vastaan taas innokkaita oppilaita. Opin viikon aikana paljon Yrityskylästä ja sen työntekijöistä. Tunnen oppineeni toimimaan auttamistilanteissa ja ratkaisemaan ongelmia paremmin kuin aikaisemmin. Oli myös hyvä saada katsoa päivää vaihteeksi ohjaajan näkökulmasta, olinhan ollut täällä työskentelemässä noin vuosi sitten itse. Olin myös ensimmäinen TET-harjoittelija täällä. Uskon, että minusta on ollut apua ja tunnen olleeni hyödyksi.

Viikko antoi minulle paljon uusia kokemuksia ja positiivisen kuvan Yrityskylässä työskentelemisestä. Jälkeenpäin en kadu lainkaan tänne harjoitteluun tuloani. Tämähän on ehkä juuri yksi kaikkein parhaimmista paikoista tutustua työelämään. Kiitos Yrityskylän väelle, että sain tulla juuri tänne harjoittelemaan!

Katariina Kärki

TET-harjoittelija

Lue tästä myös kasiluokkalaisen Ollin kokemuksista TETistä Yrityskylässä.