uutinen | 24.10.2019

Yrityskylän uusi verkkopankkityökalu auttaa kutosia seuraamaan omaa talouttaan

Yrityskylä Alakoulussa on otetty käyttöön uusi verkkopankkityökalu, joka tutustuttaa kuudesluokkalaiset entistä realistisemmin pankin toimintaan ja tukee oppilaiden oman talouden seurantaa kyläpäivän aikana.

Yrityskylä-päivän alussa jokainen oppilas avaa oman tilin antamalla oman allekirjoituksen ja sitä myötä hyväksynnän tilin avaamiselle. Sen jälkeen oppilas voi hakea kylän pankista pankkikorttinsa ja henkilökohtaisen tunnusluvun. Oppilaita kehotetaan pitämään tunnusluku visusti tallessa ja opettelemaan se ulkoa, oman turvallisuutensa vuoksi! Tunnusluvulla pääsee tarkastelemaan omaa tiliä, jossa näkyy oppilaan tulot ja menot. Palkka ei Yrityskylän ulkopuolellakaan mene pelkästään kulutukseen vaan henkilökohtaiseen talouteen liittyy myös kiinteitä menoja. Yrityskylässä lasten palkasta lähtee verojen ja työeläkemaksujen jälkeen automaattisesti suoraveloituksena puhelinlasku ja joukkoliikennemaksu. Osa palkasta jää myös oppilaiden oman harkinnan mukaiseen käyttöön.

 

Tulojen ja menojen seuranta onnistuu nyt helposti

Verkkopankkiuudistus toimii opettavaisena työkaluna oppilaalle. Yhtenä Yrityskylän opetussuunnitelmapohjaisena teemana on talous, johon kuuluu sekä henkilökohtainen että yrityksen talous. Henkilökohtaista talousosaamista kuudesluokkalainen pääsee oppimaan juurikin verkkopankin kautta. Oppilaiden tekemät ostokset Yrityskylässä piirtyvät verkkopankin kuvaajalle ja kertovat, mihin rahat on käytetty; palveluihin, herkkuihin ym. Oppilas pääsee siis seuraamaan reaaliajassa oman kulutuksensa luonnetta. Omien tulojen ja menojen seuraaminen on tärkeä talousosaamisen ja säästämisen taito. Oppilas näkee henkilökohtaisesta verkkopankistaan esimerkiksi, milloin palkka on maksettu ja kuinka paljon palkkaa on käytettävissä verojen, työeläkemaksun ja pakollisten menojen jälkeen. Myös yrityksillä on oma verkkopankkitili, jonka avulla yrityksen työntekijät voivat maksaa yritykseen tulleita laskuja. Johtajat voivat myös hakea yritykselleen lainaa täyttämällä verkkopankissa digitaalisen lainanhakulomakkeen.

Talouden seuraaminen on talousosaamista, jota Yrityskylä ja TAT haluaa opettaa lapsille ja nuorille. Ymmärrys arkielämän taloudesta tuo varmuutta ja rohkeutta omaan taloustoimimiseen ja turvallisessa oppimisympäristössä voi kokeilla oman talouden hallintaa. Oppilaalla on mahdollisuus tutustua Yrityskylän yritysten tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin kahden vapaavuoron aikana. Tämä luo tilaisuuden säästämiseen, jolloin oppilas odottaakin päivän toista palkkaa saadakseen ostettua kalliimman tuotteen. Pankissa oppilas voi saada sijoitus- ja säästöneuvontaa.

MeKiwin toteuttaman verkkopankkiuudistuksen avulla Yrityskylä on taas lähempänä todellisen yhteiskunnan heijastumaa. Oppilaat saavat työkaluja talouden hallintaan ja talousosaamisen taitoja. Yrityskylässä pankkikumppaneina ovat Nordea, OP ja Oma Säästöpankki.

Anna-Maarit Rahja, aluekoordinaattori Yrityskylä Pirkanmaa
Kukka-Maaria Kallio, aluekoordinaattori Yrityskylä Pohjanmaa
Linnea Koskimies, aluekoordinaattori Yrityskylä Kaakkois-Suomi

Kirjoittajat olivat mukana kehittämässä Yrityskylän uutta verkkopankkityökalua.