Yrityskylässä jokaisella kuudesluokkalaisella on äänioikeus

Yrityskylä Espoossa käy kuhina. On kylän normaali huhtikuinen toimintapäivä. Kuudesluokkalaiset Taavinkylän koulusta ja Vindängenin koulusta ovat tulleet harjoittelemaan päiväksi työelämää käytyään ensin opettajan kanssa koulussa läpi työelämän, talouden, yhteiskunnan ja yrittäjyyden teemoja.

Sen lisäksi, että kuudesluokkalaiset pääsevät tekemään työtehtäviä omassa ammatissaan, ovat he myös vastuussa Yrityskylä-päivän etenemisestä, pienoisyhteiskunnan pyörittämisestä. Yksi kiireisimmistä työpaikoista on Yrityskylän kaupungintalo, sillä siellä järjestetään päivän aikana äänestys. Äänestystä koordinoi kaupungintalon vaalivirkailija, joka pitää huolen siitä, että jokainen halukas pääsee itse täyttämään lipukkeen äänestyskopissa ja pudottamaan sen vaaliuurnaan. Yrityskylässä jokaisella kuudesluokkalaisella on äänioikeus. Päivän aikana äänestetään siitä, mikä julkinen palvelu Yrityskylään tulisi perustaa.

Kuntavaalit näkyvät myös Yrityskylissä

Sanni ja Alina ottivat kantaa ajankohtaisiin asioihin.

– Tiedättekö mitä tapahtuu tänä sunnuntaina?, vastuuohjaaja Emi kysyy seitsemänkymmenen kuudesluokkalaisen odottaessa malttamattomana oman työvuoronsa alkamista. Yleisöstä vastaillaan epävarmasti kysymykseen, mutta ei asia täysin uusi ole.

Kuntavaalihulina ulottuu myös Yrityskyliin. Espooseen on taiteiltu kuntavaaliseinä, joka haastaa pohtimaan muun muassa, pitäisikö kouluissa olla kerran viikossa kasvisruokapäivä. Oman mielipiteensä voi ilmaista kiinnittämällä pyykkipojan haluamalleen puolelle.

Voisiko luokkakokoja kasvattaa kouluissa? Taavinkylän koulun oppilaat Alina ja Sanni tarttuvat pyykkipoikiin ja pohtivat, vastaavatko kysymykseen ”jaa” vai ”ei”. – Jos opettajien määrä kasvaa samalla, niin sitten joo, tytöt toteavat yhdessä pienen pohdinnan jälkeen.

Oppilaat saavat myös lähettää terveisiä päättäjille ripustamalla pieniä paperisia omenoita kuntavaalipuuhun. Terveiset liittyvät erityisesti oman lähialueen kehittämiseen ja koulun uusiin hankintoihin. Toivomuksia on laidasta laitaan. Omaan kouluun haluttaisiin isommat sohvat, kodin lähelle parempi jalkapallokenttä ja enemmän nuorille suunnattuja tapahtumia.

Yrityskylissä saa harjoitella äänestämistä.

Taavinkylän ja Vindängeskolanin opettajat ovat kokoontuneet Yrityskylän openurkkaukseen. Kouluissa kuntavaalit ovat heidän mukaansa
näkyneet puheen tasolla, mutta Yrityskylä-vierailu toimii hyvänä ponnahduslautana aiheen käsittelylle.

– Täällä näkyy hyvin ajankohtaisuus. Paljon ollaan keskusteltu koulussa esimerkiksi kasvissyönnistä ja luokkakokojen muuttamisesta. Kyllä ihan perustaitoihin tulisi kuulua se, että mennään äänestämään.

 

 

Kaipaatko lisää ajatuksia ajankohtaisesta aiheesta? Yrityskylä Varsinais-Suomen aluepäällikkö Pauliina Forsman bloggasi nuorista ja äänestämisestä. Yrityskylän somessa jaetaan nyt myös kuudesluokkalaisten terveisiä kuntapäättäjille hashtagilla #unelmienikunta. Pistähän seuraukseen!