uutinen | 25.10.2018

Yrityskylissä kannustetaan kierrättämään puhuvien pönttöjen avulla 

Yrityskylä-oppimisympäristöt uudistuvat ajoittain ja tänä syksynä kutoset kohtaavat aivan uuden elementin kyläpäivänsä aikana: raaka-aineiden lajittelupisteen.

Kysymys on suuresta jäteastiasta, joka on esimerkiksi Yrityskylä Itä-Suomessa sijoitettu rohkeasti keskelle kylän aukiota. Kyseessä ei ole kuitenkaan ole mikä tahansa roskapönttö, vaan käyttäjää kannustava ja innostava elementti. Kun oppilas pudottaa jäteastian oikeasta aukosta banaanin kuoret tai tyhjän karkkipussin, niin laite kiittää ja kertoo, mitä kyseisestä jätejakeesta voidaan valmistaa. Sen sijaan sekajätteen kohdalla tiukka ääni kysyy, että oletko varma, ettei roskaa voi lajitella mihinkään muualle. Oikeasti kun sekajätettä syntyy hyvin vähän. 

Raaka-ainepisteet ovat erityisen hauska ja mieleenpainuva elementti, mutta tärkeintä siinä on lasten ajattelutavan muuttaminen, kertoo Taloudellinen tiedotustoimisto TATin kiertotalousasiantuntija Päivi Kosunen. 

–Jätteet ja roskat ovat jotain likaista ja turhaa, sen sijaan raaka-aineet ovat silkkaa rahaa. Lapsia halutaan herätellä siihen, että väärin lajiteltu roska on kuin rahan heittämistä hukkaan. 

Pientä haastetta jätteiden lajitteluun Yrityskylissä tuo se, että toiminta on valtakunnallista, mutta jätteiden lajittelu ja jätejakeiden nimet vaihtelee alueittain. Yrityskylissä on myös kumppaneina paikallisia jätehuoltoyhtiöitä, ja niissä harjoitellaan roskien lajittelua. Siinä huomaakin, kuka on oppinut asian kotona ja kuka ei. Yksi kyläpäivä voi saada oppilaalle ahaa-elämyksen materiaalikierron tärkeydestä ja vaikutuksesta talouteen ja yhteiskuntaan, mutta jotta siitä tulisi tapa, tarvitaan toistoa. 

–Olisi todella tärkeää, että lapset saisivat lajitella kaikki roskansa myös kouluissa, Kosunen toivoo. 

Talous ja yhteiskunta ei toimi ilman toimivaa ympäristöä. Kiertotalous onkin tärkeä teema Yrityskylissä, ja sitä on vuoden ajan suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Sitran kanssa. Lajittelupisteet ovat yksi osa kiertotalouden tuomista osaksi Yrityskylä-oppimiskokonaisuutta. Kiertotalous näkyy myös laajalti osana muita TATin toimintoja. 

Raaka-aineen lajittelupisteet tulevat tänä syksynä neljään Yrityskylä Alakouluun (Helsinki-Vantaa, Itä-Suomi, Kaakkois-Suomi ja Pohjanmaa)  ja loput neljä saavat omansa vuodenvaihteen jälkeen.

Sitra ja TAT järjestävät yhdessä 2.11. Yrityskylä Helsinki-Vantaalla medialle suunnatun tilaisuuden, jossa kerrotaan, miten kiertotalous on tuotu osaksi eri kouluasteiden opetusta.